Så gick VM:s första dag

Mohammad en av de som gått vidare


Det svenska kickboxningslandslaget har fått bekänna färg under VM i Villachs första tävlingsdag. Det märks att motståndet är det absolut bästa som finns. Men en del svenskar ser oförskämt starka ut.

Det blev en lång väntan. En invigning som aldrig ville ta fart. Länder som inte hade blivit invägda. Detta fick till följd att matcherna blev fördröjda, något som möjligen störde. Arrangemanget överhuvudtaget lämnar en del klara frågetecken efter sig.

22 oktober 2009  |  Jonathan Broberg

Mohammad en av de som gått vidare

Det svenska kickboxningslandslaget har fått bekänna färg under VM i Villachs första tävlingsdag. Det märks att motståndet är det absolut bästa som finns. Men en del svenskar ser oförskämt starka ut.

Det blev en lång väntan. En invigning som aldrig ville ta fart. Länder som inte hade blivit invägda. Detta fick till följd att matcherna blev fördröjda, något som möjligen störde. Arrangemanget överhuvudtaget lämnar en del klara frågetecken efter sig.

Räckte inte hela vägen för AnnaFörst ut av svenskarna blev Anna Christiansen i -50 kilosklassen light contact. På andra sidan mattan väntade en tuff ryska. Anna hade problem med ryskans fina fotarbete och trots att hon aldrig var underlägsen blev det ett abrupt slut på VM för henne. Ryskan var för stark, för snabb och för bra helt enkelt. Efter matchen var Anna väldigt besviken, dels på sig själv men också på att hon förmodligen drog nitlotten i lottningen.

Ett tag verkade det som om kalla kriget åter hade tagit fart, för nästa svenska, Sara Svensson, åkte också på en svår ryska i första omgången i light contact. Sara inledde piggast, men ju mer tröttheten tog vid desto starkare blev ryskan och tillslut vann hon relativt klart. Efter matchen var Sara otröstlig, men hon ska inte vara alltför besviken på sig själv, då hon länge höll ryskan stången.

Elin tog sig vidare
Först ut av killarna var Jonas Grönhage i full contact. En VM-debutant som mötte en storväxt boxare från Turkmenistan. Jonas visade ingen påtaglig respekt för sin motståndare och inledde starkt. Men Turkmenistaniern vaknade till liv i slutet av den första ronden och övertog initiativet i matchen och släppte det inte. Det blev respass direkt även för Jonas.

Elin imponeradeMen när Elin Eriksson gick upp på mattan skulle svenskarnas trend brytas. Elin, som är stark och med bra räckvidd, fick matchen lite dit hon ville mot en slovakiska. Det blev en jämn match och ledningen bytte ägare lika tvärt som tempot i matchen var högt. Matchens karaktär satte sig först i slutet på den andra ronden då Elin tog återtog ledningen och skulle sedan inte släppa in slovakiskan i matchen igen. Elin blev första svensk vidare under detta mästerskap. Hon vann med domarsiffrorna 2-1 och vandrade vidare i light contact -65 kilosklassen.

Och Elins vinst verkade ingjuta mod och självförtroende i truppen. För både Mohammad Hassan Al-Naib och Björn Kjöllerström vann enkelt sina inledningsmatcher på ett imponerande sätt och slår Elin följe till morgondagens kvartsfinaler.

Karin jublarKarin Edenius klar för semi
När sedan Lambert Rutaganda, ytterligare en VM-debutant, skulle möta en stark finländare i full contact var det nästan som att man förväntade sig en seger. Lambert inledde enastående. Teknikerna satt. Finländaren hade uppenbara bekymmer med den snabbe Linköpingssonen under den första ronden och Lambert ledde överlägset. I den andra ronden tog emellertid krafterna slut. Finländaren kom in på svensken som mest fick ägna sig åt försvar. Det blev tillslut alltför krävande och i tredje ronden hade Lambert svårt att freda sig och det blir tyvärr ingen fortsättning i VM för honom heller.

Dagens sista svenska tävlande var Karin Edenius från Uppsala. Karin är en av de mest meriterade i truppen när det gäller light contact och hon visade med eftertryck att hon kommer att bli svårbesegrad detta mästerskap. Den ryska motståndaren klarade hon av galant och tog sig på ett imponerande vis vidare till semifinal. Den går imorgon.

De som inte tävlade i idag var således Sabrina Sedin Roskvist, Thomas Karlsson och Mikael Bäckström. Dessa entrar VM-mattorna i light contact under fredagspasset.

Text och foto: Jonathan Broberg

5
13
16