VM i Villach: Tre svenska medaljer säkrade

Björn jublar efter segern i kvartfinalen

Sverige har tagit tre medaljer i kickboxnings-VM. Detta står klart efter den andra dagen av tävlingar. Karin Edenius knep bronset i light contact. Björn Kjöllerström fightas i semi imorgon och det gör också Therese Gunnarsson.


Den andra dagen av kickboxnings-VM i Villach blev en rysare. Flera hade svårt motstånd att se fram emot. 

23 oktober 2009  |  Jonathan Broberg

Björn jublar efter segern i kvartfinalen

Sverige har tagit tre medaljer i kickboxnings-VM. Detta står klart efter den andra dagen av tävlingar. Karin Edenius knep bronset i light contact. Björn Kjöllerström fightas i semi imorgon och det gör också Therese Gunnarsson.


Den andra dagen av kickboxnings-VM i Villach blev en rysare. Flera hade svårt motstånd att se fram emot. 

Först ut blev Elin Eriksson, som mötte Bojana Danscecs från Ungern. Elin var lite passiv i början och det utnyttjade ungerskan som snabbt tog ledningen.

I den andra ronden kom svenskan tillbaka, mycket tack vare en aggressivare grund i boxningen. Men ungerskan hade ett fint fotarbete matchen igenom som Elin inte riktigt fick bukt med. Trots en stark forcering på slutet blev det ungersk seger och ingen medalj denna gång för Elin Eriksson.

Många ryssar – otur med lottning
Sedan fortsatte rysskampen. Inte mindre än fem ryssar fick svenskarna sammanlagt i första omgången. Det var verkligen inte flyt med lottningen. Sabrina Sedin Roskvist var en av de som fick ryskt motstånd. En tuff och stark och snabb ryska. Sabrina är en av de i landslaget i light contact som rör sig smartast på mattan. Men det hjälpte föga denna dag. Trots fina kombinationer emellanåt var Sabrina aldrig i närheten av ett avancemang, trots en fint genomförd match.

Mikael Bäckström, som bland annat är förbundskapten, ställdes också mot en ryss. Hans var inte lika snabb som Sabrinas, men hade ett bättre flyt matchen igenom. ”Bäckis”, som han kallas, hade svårt att få grepp om Alexander Dmitrienko som med en rätt bufflig stil tillslut vann utan större bekymmer.

Thomas Karlsson ställdes mot slovenen Gegor Debeljak. Thomas inledde sin match förtroendeingivande, var farlig med sina slag men lite för sårbar mot slovenens sparkar. Men det var en svårbedömd historia. En match som kunde slutat åt vilket håll som helst. Fråga till exempel domarna. När slutsignalen ljöd hade två av domarna slovenen som överlägsen vinnare – medan den ryske domaren tyckte att Thomas Karlsson borde ha vunnit stort. De olika uppfattningarna rörande matchutgången fick till följd att domarna konfererade om beslutet i närmare en kvart, innan man enades åt slovensk seger. Bittert var bara förnamnet.

Fick nöja sig med brons
Karin Edenius var förste svensk att fightas i semifinal detta VM. Hon fick en kroatiska på andra sidan mattan. En kroatiska med väldigt märklig och avig stil och med dödliga sidsparkar. Karin åkte på några sådana i början av matchen, vilket gjorde att hon resten av semifinalen fick fightas i uppförsbacke. Hon gav sig dock aldrig och på slutet blev det en mäktig forcering som nog fick de kroatiska coacherna att bita på naglarna. Men Karin kom aldrig ifatt. Hade matchen pågått en minut till hade vi nog haft Uppsalatjejen i final. Nu fick hon åtminstone Sveriges första medalj i detta kickboxnings-VM. Ett brons.

Björn Kjöllerström inledde sin kvartsfinal mot tjecken Jan Fendrich i ett rasande tempo. Redan i första slagväxlingen fick tjecken syna golvet och efter det fortsatte Björn med sin explosiva och mycket fina tekniska kickboxning. Matchen var aldrig spännande. Björn var för bra. Och i den andra ronden kom segern, på knock. Björn säkrade därmed ett till VM-brons till Sverige, men det kan fortfarande i allra högsta grad bli en ädlare valör på medaljen. I morgon väntar ryskt motstånd för den hårdslående stockholmaren.

Sist ut bland svenskarna för dagen var Therese Gunnarsson. Therese, som för några veckor sedan tilldelades stipendium av Riksidrottsförbundet, inledde ursinnigt. Det italienska motståndet hittade dock ett starkt vapen med låga sparkar som tog henne till en lite märklig 3-0 ledning efter den första ronden. Therese kom ut i den andra och bokstavligen körde över italienskan och efter rond två ledde nu svenskan i stället.

Therese och Björn också medaljörer
Tredje ronden blev en transportsträcka mot semifinal. Therese var bättre på det mesta och vann tillslut solklart och det blir oerhört spännande att följa hennes framfart under den här turneringen.

Ytterligare en svensk är kvar i turneringen. Det handlar om Mohammad Al-Naib som kliver in i kvartsfinal under morgondagen.

Hur som helst, som sämst har Sverige med sig tre brons från detta kickboxnings-VM. Himlen i Villach har varit täckt av tunga moln hela dagen. I morgon säger rapporterna att solen ska titta fram. Och lägligt vore ju det.

Som Karin Boye skrev: Nog finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen som är mödan värd.

Text och foto: Jonathan Broberg

5
13
16