Kendoprofilen Björn Gustavsson har lämnat oss

Fotograf Joakim HåhlBjörn Gustavsson, kendo renshi 6-dan hemmahörande i GAK Enighet, Malmö har hastigt gått bort. Han blev 37 år.Björn var under 16 år framgångsrikt verksam i kendolandslaget med flera medaljer på EM-nivå som facit. Han började sin karriär i landslaget 1989. Den första medaljen kom redan samma år i form av den ädlaste valören – lag-guld i EM. Under sina många år i landslaget var han med om att kamma hem fem lagmedaljer varav 1 guld, 2 silver och 2 brons. 

24 oktober 2009  |  Jonathan Broberg

Fotograf Joakim HåhlBjörn Gustavsson, kendo renshi 6-dan hemmahörande i GAK Enighet, Malmö har hastigt gått bort. Han blev 37 år.


Björn var under 16 år framgångsrikt verksam i kendolandslaget med flera medaljer på EM-nivå som facit. Han började sin karriär i landslaget 1989. Den första medaljen kom redan samma år i form av den ädlaste valören – lag-guld i EM. Under sina många år i landslaget var han med om att kamma hem fem lagmedaljer varav 1 guld, 2 silver och 2 brons.  

Individuellt kröntes hans karriär med ett individuellt EM brons 1999 i Frankrike. Hans sista mästerskap som tävlande blev EM 2005. Förutom att vara en självklar medlem i den svenska truppen under alla dessa år, var han även lagkapten vid flera tävlingar under slutet av sin tävlingskarriär.

Förutom alla dessa internationella medaljer tog Björn flera SM-medaljer både i individuellt och i lag för GAK Enighet samt flera andra medaljer på nationella tävlingar. På den individuella meritlistan finns 5 SM-tecken, där det sista togs vid förra årets SM.

Redan 2008 var han tillbaka på EM, nu som tävlingsdomare, tack vare ett regelbundet deltagande på EKFs domarseminarium och därmed blev han Sveriges yngsta internationella kendodomare. En karriär som tyvärr tog slut alldeles för fort.

Nationellt var Björn en mycket omtyckt instruktör och träningspartner. Han tvekade aldrig att frikostigt dela med sig av sin kunskap till alla i sin omgivning. Med sin glada och positiva inställning och med sitt lite luriga leende spred han alltid en varm atmosfär kring sig, ingenting tycktes kunna bekymra honom.

Han deltog regelbundet som instruktör vid våra riksläger och försökte så ofta som möjligt delta vid besök från Japan. Så sent som i början av oktober deltog han vid träningslägret med Sumi-sensei i Uppsala då med samma glimt i blicken och luriga leende som vanligt.

I GAK Enighets kendosektion (Malmö) var Björn en mycket uppskattad tränare och förebild. Han lyckades locka fram den bästa kendo hos alla utövare från nybörjare till landslagsmedlemmar. Björn såg alla, men särskild omsorg ägnade han de yngre.

Björn var även aktiv i föreningens kendostyrelse bl a som ordförande under några år på 90-talet. Under innevarande verksamhetsår var han vice ordförande.

Många träningslägers- och tävlingsdeltagare på arrangemang i Malmö har fått ta del av Björns förmåga att skapa bra tävlingsträd och att organisera graderingar.

Hans bortgång är en stor förlust för alla kendoutövare i Sverige, både dagens och framtida.

Våra tankar är hos Björns familj.

//Svenska Kendoförbundet

51
43
52