Svensk introducerar glima i USA

Svenske Lars Magnar Enoksen åker till USA för att introducera och hålla läger i glima. Det är framförallt glimas kopplingar till självförsvar som påkallat amerikanernas intresse för den fornnordiska brottningstypen.
   – Så klart är jag både stolt och glad över detta, säger Lars till budokampsport.se.Missionsresor var vanliga förr i tiden. Så även vikingar. Glima har klara kopplingar till det senare och nu ska den fornnordiska brottningsarten introduceras i USA.


30 oktober 2009  |  Jonathan Broberg

Svenske Lars Magnar Enoksen åker till USA för att introducera och hålla läger i glima. Det är framförallt glimas kopplingar till självförsvar som påkallat amerikanernas intresse för den fornnordiska brottningstypen.
   – Så klart är jag både stolt och glad över detta, säger Lars till budokampsport.se.


Missionsresor var vanliga förr i tiden. Så även vikingar. Glima har klara kopplingar till det senare och nu ska den fornnordiska brottningsarten introduceras i USA.

Det är Svenska Kampsportsförbundets ordförande Lars Magnar Enoksen som blivit tillfrågad om att hålla ett träningsseminarium i Troy utanför S:t Louis, Missouri.
   – Jag har fått förfrågningar förr, men det här var något speciellt eftersom det är kommersiella kampkonstskolor som bjudit in mig. Jag ser verkligen fram emot vad detta kan få för betydelse för gliman, inte bara i Sverige utan även internationellt.

“De blev nyfikna på idrotten”
Lars lärde sig själv glima av gamla mästare på Island. Därifrån har han tagit med sig de flesta tankar och kunskaper och utvecklat dem.
   – Nu är det meningen att jag dels ska visa olika tekniker, men framför allt är det den urgamla kampfilosofin och självförsvarsaspekterna inom glima som har intresserat amerikanerna. Jag kommer förutom att leda träningspass, även instruera instruktörer under seminarierna. Dessutom kommer jag att hålla föredrag för barn och ungdomar om fornnordisk kulturhistoria, med tonvikt på vikingarnas stridskonst och gudalära.

Hur intresset från andra sidan Atlanten nådde Lars beror med stor sannolikhet på den bok som han gav ut nyligen. En bok om glima på engelska riktat mot utlandet.
   – De blev nyfikna på idrotten, ville veta mer och under en längre period har jag haft kontakt med representanter från USA och Canada. Nu dök den här möjligheten upp och det är jag både stolt, glad och tacksam för.

Något som även väntar Lars i USA är en introduktion till indianernas traditionella kampkonster. En helt ny värld för honom.
   – Ja. Det stämmer. Det ska verkligen bli intressant att se hur deras kampkonst ser ut. Jag har ingen vetskap alls om detta, vilket gör det hela ännu mer intressant.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52