Allstyle Open ska ånyo sprida ljus i vintermörkret


Lördagen den 5:e december öppnas portarna till Solnahallen för Allstyle Open igen. Tävlingen där många olika kampsporter enas under ett och samma regeltak. – Som arrangör har du alltid fullt upp inför tävling. Men det är klart att det ska bli väldigt roligt, säger arrangör Thabo Motsieloa till budokampsport.se.


24 november 2009  |  Jonathan Broberg

Lördagen den 5:e december öppnas portarna till Solnahallen för Allstyle Open igen. Tävlingen där många olika kampsporter enas under ett och samma regeltak.


 – Som arrangör har du alltid fullt upp inför tävling. Men det är klart att det ska bli väldigt roligt, säger arrangör Thabo Motsieloa till budokampsport.se.

Allstyle Open har en bakgrund djupare och bredare än de flesta andra idrottsevenemang i Sverige. 1983 hölls den första galan under dåvarande namnet Challenge Cup. Sedan utvecklades konceptet till Allstyle Open. Men när de mer moderna kampsporterna fick fäste i Sverige ändrades tävlingen till att innehålla dagens två klasser – klassisk och modern.

“Alla som vill kan tävla”
Grundandet av Allstyle Open var emellertid en tankegång utifrån kraftmätning över idrottsgränserna.
   – När jag började tävla fanns alltid en undran om vilken kampsportare från karaten eller ju-jutsun eller andra idrotter som var bäst. Så då försökte jag hitta en plattform där en sådan kraftmätning kunde regleras under ett och samma regeltak.

I dag, snart 30 år senare, är Allstyle Open fortfarande en av Sveriges största kampsportstävlingar. Den utgör ett behov för framför allt det mellanskikt som ibland glöms bort mellan elitsatsning och breddidrott.
   – Så är det helt klart. I Allstyle Open kan alla som vill tävla. Du behöver inte vara bäst, även om du får vara det.

Allstyle Open har länge varit en tävling för många sorter av kampsportsutövning. Inte bara för att tävlingen innehåller wushu, thaiboxning, kickboxning och stilar av karate med mera. Utan den har också haft olika funktion för olika idrottares vidaresatsning.
   – Vi har haft världsmästare som kanske har varit ifrån idrotten ett längre tag, som sett Allstyle Open som en nystart på sin satsning. Vi har också haft fighters som fått bekräftelse på sina kunskaper. Och vi har haft utövare som ställts mot väldigt svårt motstånd och tvingats hantera den situationen. Jag tror att vi är ganska unika med det konceptet och det är nog därför som tävlingen fortfarande är attraktiv för både åskådare och utövare.

“En otrolig upplevelse”
Den 5 december är det åter dags för tävling. Solnahallen står som scen för skådespelet och Thabo ser fram emot tävlingen.
   – Självfallet, det ska bli jätteroligt. Även om det är mycket jobb kvar för oss som arrangerar. Det är fortfarande en del som ska falla på plats, men som helhet kommer det att bli en otrolig upplevelse både för utövaren och för publiken.

Thabo Motsieloa har sett svensk kampsport utvecklas på nära håll längre än de flesta. Han ser hur allt blir mer professionellt skött. Men han ser också hur kampsportens fördomar än idag kommer till uttryck.
   – Jag tycker det är rent ut sagt respektlöst. Att kampsporten har en fostrande funktion och att kampsporten har den bästa idrottspubliken alla kategorier, det bortser man ifrån i rapporteringen kring kampidrotterna. Jag skulle inget hellre vilja än att våra idrotter får den uppmärksamhet jag tycker att vi förtjänar. Därför ska det bli oerhört roligt att Allstyle Open närmar sig. Det är ytterligare ett sätt att visa våra idrotter för allmänheten.

Anmälan
Vill du anmäla dig till Allstyle Open, så finns det fortfarande möjlighet till detta fram till den 2:a december. Anmälan sker till thabo@live.se.

Biljetter
Datum: Lördag den 5 December 2009
Insläpp från 12.30, tävlingsstart 13.00
Entrépris: förköp 100:-, vid dörren 140:-

Förköp av biljetter gör du enklast via Budo & Fitness butikerna, tel. 08-673 33 50 alternativt via webshopen.

Text och foto: Jonathan Broberg

51
43
52