Nyheter

Historiens första kyudo-SM avgjort

På Bosön i helgen avgjordes det första svenska mästerskapet i kyudo. Jan Graaf tog hem guldet i den individuella delen och Tommy Radesäter, Laszlo Hennyey, Dhyan Nelander (Seikuykai-1) vann SM-tecknet för lag.

Kyudo betyder ”bågens väg” på japanska. För den oinsatte är således kyudo bågskytte, fast på japanskt manér.

På Bosön i helgen avgjordes det första svenska mästerskapet i kyudo. Jan Graaf tog hem guldet i den individuella delen och Tommy Radesäter, Laszlo Hennyey, Dhyan Nelander (Seikuykai-1) vann SM-tecknet för lag.

Kyudo betyder ”bågens väg” på japanska. För den oinsatte är således kyudo bågskytte, fast på japanskt manér. Det som markant skiljer den mer vardagliga varianten av bågskytte och kyudo åt är att i kyudo måste man träffa tavlan med rätt teknik och rätt sinneslag. Det är viktigare än själva träffen på tavlan.

Så när kyudo-SM för första gången skulle avgöras på Bosön utanför Stockholm var uppslutningen av tävlande mycket lyckad.
   – Vårt första SM blev rakt igenom en lyckad tävling och en milstolpe för svensk kyudo, säger guldmedaljören i den individuella delen Jan Graaf till budokampsport.se.

Finalen i lag blev jämn.  Efter de vanliga 3×12 pilarna hamnade både Seikuykai-1 och Kenshou-1 på 15 träffar var. Tiebreak fick avgöra och där vann Seikyukai-1 med tre träffar mot två.

“Träning ger resultat”
Finalen i lag innebär också ett kval till den individuella tävlingen. De tio främsta bågskyttarna från lagfinalen kvalificerade sig för den individuella finalen. Där sköt alla 3×2 pilar vardera. Och den förste att koras till individuell svensk mästare blev Jan Graaf, som vann före Arne Högberg och Tommy Radesäter. Det blev fem träffar för Jan som tillhör klubben Kenshou.
   -Det här var en avstämning på att träning ger resultat och jag vann matchen mot min inre röst med 5-1, ler han.

Som helhet var den första SM-tävlingen i kyudo både organisatoriskt och tävlingsmässigt mycket lyckad.

Text: Jonathan Broberg