Svensk succé i thaiboxningens finrum

Fotograf Magnus Hartman


Sverige storsatsade på VM i thaiboxning – och med all rätt skulle det visa sig. För när Martin Akhtar som siste tävlande svensk ordnade ytterligare en VM-medalj, ett silver, innebar det Sveriges tolfte (!) pallplacering i VM.

7 december 2009  |  Jonathan Broberg

Fotograf Magnus Hartman

Sverige storsatsade på VM i thaiboxning – och med all rätt skulle det visa sig. För när Martin Akhtar som siste tävlande svensk ordnade ytterligare en VM-medalj, ett silver, innebar det Sveriges tolfte (!) pallplacering i VM.

Bangkok var platsen för thaiboxnings-VM. Ett Världsmästerskap som blivit till en enda lång svensk medaljfest. Två guld, fyra silver och sex brons blev den svenska medaljskörden. Ett imponerande facit där truppen verkligen hade prickat formtoppen när det gäller som mest.

Thaiboxnings-VM har gått i två klasskategorier, A och B. Sveriges båda guld har tagits i just B-klassen genom Sanny Dahlbeck, som besegrade en kanadensare i sin final, och genom Adam Lazarevic som vann på poäng mot en irakier.

Övriga svenska medaljörer i B-klassen var Ulf Byman (silver), Mehran Zangana (silver).

I A-klassen tog sig således Martin Akhtar hela vägen till final i 63,5 kilosklassen efter att ha slagit ut en ukrainare i semifinalen. I finalen ställdes han mot en hemmafavorit och trots en mycket stark insats fick Martin nöja sig med en mycket meriterande silvermedalj.

Övriga svenska medaljörer i A-klassen var Viet Hong (brons), Abbe Joof (brons) och David Teymur (brons).

Även damerna lyckades väl i detta VM. Angelica Falk mötte i sin semifinal engelskt motstånd och vann rättvist. I finalen väntade ryskt motstånd men trots en fin match blev det förlust för Angelica, som dock vann en silverpeng.

Fler svenska medaljer togs i damklassen av Annie Eriksson, Jenny Andersson och Elina Nilsson som alla kunde åka hem från Bangkok med ett brons hängandes runt halsen.

Så här blev den svenska medaljskörden under VM

Guld
Sanny Dahlbeck
Adam Lazarevic

Silver
Ulf Byman
Mehran Zangana
Martin Akhtar
Angelica Falk

Brons
Viet Hong
Abbe Joof
David Teymur
Annie Eriksson
Jenny Andersson
Elina Nilsson


Text: Jonathan Broberg

0
0
0