Nyheter

Javier lämnar – då tar Mona över

Javier Escalante har lämnat Svenska Budo & Kampsportsförbundet efter 22 år. Ersättaren värvas från "de egna leden". Mona Thun Lundkvist blir ny kanslichef.
   - Det är klart att det känns inspirerande och spännande, säger hon till budokampsport.se.


Det är dagarna efter ledigheten i samband med jul och nyår. Det är en vinterkyla som bitit sig fast över huvudstaden som vi inte har upplevt på många år. Snön breder ut sig.

Javier Escalante har lämnat Svenska Budo & Kampsportsförbundet efter 22 år. Ersättaren värvas från “de egna leden”. Mona Thun Lundkvist blir ny kanslichef.
   – Det är klart att det känns inspirerande och spännande, säger hon till budokampsport.se.


Det är dagarna efter ledigheten i samband med jul och nyår. Det är en vinterkyla som bitit sig fast över huvudstaden som vi inte har upplevt på många år. Snön breder ut sig.

Men på kansliet på Ölandsgatan är det varmt. Här blåser förändringens vind, likt en varm monsun, in. Karate har lämnat Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Generalsekreterare Javier Escalante likaså. Det är dags för det nya SB&K att ta form, och den som symboliserar det bäst är den nytillträdda kanslichefen Mona Thun Lundkvist.
   – Det är klart att det kommer att bli stora förändringar, hårt arbete. Men vi kommer att ha väldigt roligt också. Jag hoppas att karatens uttåg kan ge våra andra idrotter ännu större spelrum att vidareutvecklas. Trots allt har ju förbundet varit med om den här situationen förr och ändå alltid fortsatt att växa.

“Har mycket energi”
Mona ler. Det gör hon ofta, mycket och stort. Hon har en gedigen bakgrund inom serviceyrken och har sedan fem år tillbaka arbetat på kansliet som kanslist. Mona vet hur förbundet fungerar.
   – Jag har sett förbundets utveckling. Jag har också hyfsad överblick på våra brister och är inte rädd för att kavla upp ärmarna. Jag vill att vi fortsätter att växa. Jag kommer också att jobba hårt för att fortsätta ha en naturlig kontakt med alla våra medlemmar, som ju är hjärtat i verksamheten. Min förhoppning är att vara ute mycket i händelsernas centrum.

På fritiden umgås Mona gärna med vänner och familj. Hon är gift och inom äktenskapet finns två döttrar, en från varsitt håll. Mona älskar musik, film och att träna. Hon har tränat ju-jutsu, numera är det mest kickboxning och gym som gäller. Hennes dotter har tränat karate.
    – Jag har mycket energi inom mig. Jag har alltid gillat kampsporter och är det bra träning man är ute efter, finns det inget som slår våra idrotter. Det är världens bästa träning, både för kropp och själ.

Ingen ny Javier – är sig själv
Svenska Budo & Kampsportsförbundet står 2010 inför ett 50-års jubileum. Mona vet att det är många stora nyheter som kommer att ske under året. Det kommer att bli ett festligt 2010.
   – Vi kommer satsa mycket för att fira vår 50-åriga existens, så klart. Jag kan säga att i samband med årsstämman den 20:e mars kommer det att märkas. Vi är ett idrottsförbund med djupare traditioner än de flesta andra och det ska vi vara stolta över.

Men först och främst handlar det för Mona att komma in i det nya arbetet. Att ersätta en så stor personlighet och närmast en legend som Javier Escalante är inte något man gör bara så där.
   – Att axla Javiers roll blir inte lätt, men jag hade aldrig hoppat på jobbet om jag inte hade trott att jag skulle klara av det. Men jag vill heller inte vara en ny Javier. Jag är ju den jag är.

Sedan ler Mona igen. Och nog kan även framtiden för svensk budo och kampsport bli ett fortsatt stort leende. Det är åtminstone ett av målen.

Text och foto: Jonathan Broberg