Superior ska ta ”Jycken” till Japan


Imorgon är det så dags för den efterlängtade Superior Challenge 5. En gala som dräller av inhemsk och internationell kvalitet. Budokampsport.se var med på fredagens presskonferens på Hotel Oden i Stockholm. Där fick vi bland annat en pratstund med Magnus ”Jycken” Cedenblad.
   – Jag är i absolut toppform, säger han.

30 april 2010  |  Jonathan Broberg


Imorgon är det så dags för den efterlängtade Superior Challenge 5. En gala som dräller av inhemsk och internationell kvalitet. Budokampsport.se var med på fredagens presskonferens på Hotel Oden i Stockholm. Där fick vi bland annat en pratstund med Magnus ”Jycken” Cedenblad.
   – Jag är i absolut toppform, säger han.

MMA är en av världens snabbast växande idrotter. Både publikt och utövarmässigt har idrotten fullkomligt exploderat och i USA, som är sportens hemland, är intresset så stort att galor säljer slut på tiotusentals biljetter innan de ens är ute till allmän försäljning.

I Sverige är det lite andra tongångar. Idrotten växer så det knakar, men allmänheten och media är fortfarande svårflörtade. På dagens presskonferens för Superior Challenge fanns flera internationella och svenska toppnamn på plats. En av dessa är Magnus ”Jycken” Cedenblad.

Magnus Cedenblad möter imorgon tjecken Patrik Kincl. En fighter som ifjol fightades på The Zone och förlorade mot rutinerade August Wallén. Kincl är känd som en stark brottare, men det oroar inte Jycken.
   – Nej, det kan jag inte säga. Jag tycker alltid det är lite samma snack inför varje match. Den och den är bra på det och det. Jag vet vad jag är bra på och måste främst fokusera på mina egna tekniker. Då brukar det gå bra, ler Magnus, som ser Superior som en språngbräda mot något större.
   – Om två år ska jag vara på toppen. En karriär hos en stor japansk organisation är en dröm jag har.

“Längtar efter match”
Men först gäller det att göra bra ifrån sig på morgondagens gala. Magnus säger själv att han är i toppform.
   – Jag längtar efter matchen imorgon. Det ska bli otroligt roligt, verkligen bara kul. Jag tränar inte för just den här fighten, utan för framtiden och det är på match som man kan se om tekniker och sådant som man tränat på verkligen fungerar. Jag känner mig väldigt stark.

En match det annars har snackats friskt om är den mellan den galna hunden och den galna fightern. Reza ”Mad dog” Madadi mot Junie ”lunatik” Allen Browning. En match det verkligen kommer att spraka om.
   – Det blir krig, sade Madadi på dagens presskonferens.

“Fler kvinnor får sporten att växa ännu mer”
Junie Browning svarade utsvävande på sitt karaktäristiska vis att han var här för att han har fått betalt för det. Men också för att folk över hela världen känner till honom och det är honom alla vill vinna emot. Men bakom den tilltofsade attityden fanns även en insiktsfull människa som talade varmt om Superiors tjejmatch, den mellan Hanna Sillén och Dalia Grakulskyte.
   – Fler kvinnliga utövare kommer få sporten att växa ännu mer. Det är häftigt att, trots att sporten är ung, få till en tjejmatch redan nu. Jag är helt klart för tjejmatcher inom MMA.

Morgondagens gala bjuder också på en titelmatch, för första gången i Superiors historia. Den mellan populäre Usama Aziz och välmeriterade Jameel Massouh. Den sistnämnde har tampats med världseliten sedan 2005 och torde bli någonting att bita i för den sympatiske och talangfulle svensken.
   – Att det är en titelmatch spelar ingen roll, det här är som vilken match som helst för mig, sade Aziz ödmjukt inför morgondagens svåra utmaning.

Imorgon på Fryshuset avgörs det. Det är ”Pride and Fury” som gäller. Och med tanke på de fina svenska prestationerna under fjolårets gala finns stora förhoppningar om nya svenska triumfer.  

Här är morgondagens fightcard.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Mona Thun Lundkvist