Dags då för Budo-SM

Sverigeeliten, vilket i viss mån också kan betecknas som Europaeliten, samlas i helgen i Uppsala för ett haussat SM i idrotterna kendo, naginata, iaido, jodo och kyudo. SM:et är samlat under benämningen Budo-SM.
   – Det blir en helg där våra arter visar oss själva och vår omgivning den samhörighet vi känner, säger Kendoförbundets ordförande Nils Björkegård till budokampsport.se.

19 maj 2010  |  Jonathan Broberg

Sverigeeliten, vilket i viss mån också kan betecknas som Europaeliten, samlas i helgen i Uppsala för ett haussat SM i idrotterna kendo, naginata, iaido, jodo och kyudo. SM:et är samlat under benämningen Budo-SM.
   – Det blir en helg där våra arter visar oss själva och vår omgivning den samhörighet vi känner, säger Kendoförbundets ordförande Nils Björkegård till budokampsport.se.


I helgen sker en av årets stora budofester då Budo-SM hålls i Uppsala. Ett SM där tävlingar kommer att hållas samtidigt i fem olika budosporter: kendo, naginata, iaido, jodo och kyudo. Tävlingarna hålls i Fyrishovshallen i starkt samarbete med projektet SM-staden Uppsala.

Svenska Kendoförbundet, som är det samlade underförbundet för idrotterna, har aldrig tidigare haft ett samlat SM på det här viset.
   – SB&K och därmed arterna i Svenska Kendoförbundet firar sitt 50-årsjubileum i år och att då samköra är ett värdigt sätt att uppmärksamma detta jubileum, säger Kendoförbundets ordförande Nils Björkegård.

Hoppas på många nya ögon
Om SM-tävlingar även i framtiden kommer att arrangeras samstämt eller inte är inte bestämt ännu.
   – Det är främst ett praktiskt problem. Det blir ett stort arrangemang och mycket stor belastning på arrangören. Framtiden får utvisa huruvida det går att återupprepa det årligen. Jag kan dock lova att jag personligen ställer upp som arrangör då vi fyller 100.

Nils ser SM-tävlingarna, som börjar på lördag med finaler på söndagen, som en möjlighet för de inblandade idrotterna att synas offentligt.
   – Främst hoppas jag att så många oinvigda som möjligt får upp ögonen för vår verksamhet för att på så sätt öka intresset och nyrekryteringen i förbundets arter. Naturligtvis hoppas jag också att tävlingarna genomförs i idrottsmässig anda och vänskaplighet. Det brukar dock inte vara ett problem.

Inte nog med att Nils är ordförande i Kendoförbundet, han är också regerande lag- och individuell svensk mästare i kendo. Så frågan är vem som vågar vinna över en ordförande, om det ens går.
   – Hahaha, Jag ska försöka försvara mina två guld. Lagtävlingen betyder just i år mycket för min dojo Stockholms Kendoallians då vi har chans att bärga hem det för 10:e året i rad. Nu har jag kanske dragit olycka över oss genom att ta upp det, men…

Text: Jonathan Broberg
 

2
8
10