Så gick det i helgens kyudo-SM


Sveriges skickligaste kyudo-utövare spände bågen under Budo-SM i Uppsala i helgen. Det blev en rafflande uppvisning där tillslut Laszlo Hennyey vann det individuella guldet och Kenshou-1 vann i lag.

25 maj 2010  |  Jonathan Broberg


Sveriges skickligaste kyudo-utövare spände bågen under Budo-SM i Uppsala i helgen. Det blev en rafflande uppvisning där tillslut Laszlo Hennyey vann det individuella guldet och Kenshou-1 vann i lag.

Att se på kyudo kan vara bland det mest roingivande man kan göra. Vackra rörelser kombinerat med skarpt bågskytte i underbart utsmyckade kläder, gör att idrotten ger en konnotation av högtidlighet, precis som det anstår ett svenskt mästerskap.

Hennyey och Kenshou svenska mästare
Kyudo är konsten att skjuta med den japanska asymmetriska pilbågen. Ursprungligen tränades bågskyttet för att användas i strid och bågen fick sin speciella form, därför att man ville kombinera långbågens styrka med kortbågens smidighet. Idag tränar man kyudo för att komma i balans och harmoni. 

Sveriges skickligaste kyudo-utövare blev Laszlo Hennyey tävlandes för Seikyukai. På 4 stycken finalträffar, tätt följd av Kenshous Jan Graaf som knep silvret. Bronset gick till Lena Danielsson också från Kenshou.

I lagtävlingen fick emellertid Kenshou ställa sig högst upp på prispallen, efter 15 träffar. Tre före silverlaget Seikyukai-1. Guldlaget för Kenshou-1 innehöll Jan Graaf, Magnus Alaeus och Arne Högberg.

Här är samtliga kyudo-resultat från sportens blott andra SM i historien.

Individuellt
Guld, Laszlo Hennyey, 4 finalträffar
Silver, Jan Graaf, 4 finalträffar
Brons, Lena Danielsson, 3 finalträffar

Lag
Guld, Kenshou-1 (Jan Graaf, Magnus Alaeus, Arne Högberg), 15 träffar
Silver, Seikyukai-1 (Ingemar Karlsson, Laszlo Hennyey, Andrea Hennyey)
Brons, Kenshou-2 (Sara Westlin, Lucas Örström, Lena Danielsson)

Text och foto: Jonathan Broberg