Nyheter

Emil Gustafsson om ju-jutsu-säsongen

I helgen hade ju-jutsun säsongsavslutning i och med Nordfalken Fight Challenge i Ljungby. Men redan två dagar senare är planeringen inför kommande säsong i full gång hos Svenska Ju-jutsufederationen. Budokampsport.se tog sig ett snack med ordförande Emil Gustafsson för att höra vad han tycker om framtiden för svensk ju-jutsu och hur han har sett på den säsong som var.

I helgen hade ju-jutsun säsongsavslutning i och med Nordfalken Fight Challenge i Ljungby. Men redan två dagar senare är planeringen inför kommande säsong i full gång hos Svenska Ju-jutsufederationen. Budokampsport.se tog sig ett snack med ordförande Emil Gustafsson för att höra vad han tycker om framtiden för svensk ju-jutsu och hur han har sett på den säsong som var.

När Nordfalken Fight Challenge i Ljungby avslutades i helgen förkunnades samtidigt vilka som vunnit Svenska Ju-jutsuligan och Svenska Cupen.

2010 års säsong var därmed till ända och ordförande för Svenska Ju-jutsufederationen Emil Gustafsson ser tillbaka på ett positivt 2010 för svensk ju-jutsu.
   – Ja, det gör jag. Jag tycker att vi i år har lyckats vända en nedåtgående trend som varat i ett par säsonger. Vi har haft fler tävlingar i år. Våra arrangörer blir hela tiden bättre och på det stora hela tror jag att denna säsong kan bli ett avstamp inför framtiden.

“Tagit stora kliv framåt”
När det gäller landslag har svensk ju-jutsu haft en stor generationsväxling sedan det magiska VM:et på hemmaplan för ett par år sedan. Men i och med årets framgångar kan en ljus framtid skönjas även där.
   – Jag tycker att landslagsåret har varit lite si och så, faktiskt. På juniorsidan har vi tagit stora kliv framåt och på mästerskapen har det gått väldigt bra. Sedan tycker jag att våra juniorer behöver fler internationella tävlingar under ett år för att kunna vidareutvecklas. På seniorsidan har vi varit tävlingsflitiga och även om vi inte haft samma medaljframgångar som vi hade för ett par säsonger sedan, har vi ändå något stort på gång.

Säsongen 2010 har för Svenska Ju-jutsufederationen också inneburit en hel del förändringar och förbättringar, strukturellt sett.
   – Jovisst. Vi tillsatte i år en sportchef med ansvar för samordning, Michael Kuntz. Det har verkligen blivit ordning och reda på den punkten, kan man säga. Michael har gjort ett strålande arbete. Nästa stora förbättring blir att få alla arrangörer att följa samma mall för hur en tävling bör arrangeras. Vi ska vara mer behjälpliga för arrangörerna och underlätta för dem.Svenska Cupen läggs ner

Årets säsong avslutades med Nordfalken Fight Challenge i Ljungby. En tävling som arrangerades för första gången.
   – Jag tycker de gjorde det jävligt bra, måste jag säga. Det var första gången som de arrangerade en så stor tävling och det känns som att klubben precis har börjat tävla, egentligen. Sedan tycker jag att det är synd att inte alla våra bästa ställde upp. Det är rent ut sagt dåligt. Det var framför allt på juniorsidan som vi saknade de bästa. Och det var ju faktiskt så att två av dem hade vunnit sina klasser i Svenska Ju-jutsuligan om de bara hade ställt upp, mer eller mindre. Det är en fråga om karaktär och det tycker jag är väldigt synd. Det är också tråkigt för arrangören som naturligtvis är beroende av att de bästa ställer upp.

Trots det ser Emil positivt på framtiden för svensk ju-jutsu. Till nästa säsong kommer en hel del förändringar att ske, för att utveckla idrotten och anpassa den efter idrottarna. Bland annat beslutades så sent som igår att Svenska cupen läggs ned.
   – Det stämmer. Det beslutade vi på ett styrelsemöte igår kväll. Den blev inte riktigt vad vi hade tänkt oss. Vi ville ha att vinnaren i Svenska Ju-jutsuligan möter vinnaren i SM, det skulle bli en typ av ”superfight”, men det har inte blivit så tyvärr.
   – Annars kan jag nämna att fyra deltävlingar till Svenska Ju-jutsuligan redan är klara för nästa säsong. Vi kommer att starta en barnliga för att ytterligare få barn och ungdomar att tävla i ju-jutsu. Dessutom har våra danska kollegor hotat med att komma tillbaka nästa år och tävla med oss, så det vill till att våra svenska stjärnor är på tårna även nästa säsong.

Text: Jonathan Broberg