Mona Sahlin på Fight Club


Utanför Starfight Gym vid Hornstull rådde rena Medelhavsvärmen under fredagen. Nere i källarlokalen där bland andra några av Sveriges bästa kickboxare och boxare tränar till vardags, var det inte många grader kallare. En av dem som passade på att fly den stekande solen för ett besök på gymmet, var socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

3 juli 2010  |  Jonathan Broberg


Utanför Starfight Gym vid Hornstull rådde rena Medelhavsvärmen under fredagen. Nere i källarlokalen där bland andra några av Sveriges bästa kickboxare och boxare tränar till vardags, var det inte många grader kallare. En av dem som passade på att fly den stekande solen för ett besök på gymmet, var socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

I det hektiska schema som Sahlin kommer att följa under hela sommaren ryms många träffar med potentiella väljare. Sedan länge har Sahlin visat tydligt att just idrotten och de unga är något hon brinner för. Besöket på Starfight Gym gav Sahlin en chans att träffa de människor som hon uttalat har ett stort intresse för.

Gymmets ägare, proffsboxaren Isam Khalil välkomnade ett besök från en partiledare som han uppfattar som en stark kvinna, han delar många värderingar med. Värderingar som handlar om att bry sig om de i samhället som lider av utanförskap. Denna värdegrund syns tydligt i det arbete som man på Starfight Gym gör för just de personer som hamnat lite snett och vill ta sig tillbaka på banan igen.

“Viktigt för oss”
En annan av gymmets stora profiler är tränaren Dick Alves, han berättar mer om det arbete man gör för några av de människor som behöver en knuff i rätt riktning.
   – Det är i ett samarbete med socialen och kriminalvården som vi erbjuder träning för dem som hamnat i utanförskap. Viktigt för oss är att han eller hon som kommer hit verkligen vill. Vi letar inte efter folk utan låter dem komma till oss, säger Alves till Budokampsport.

Alves drar parallellen med Mike Tysons förste tränare Cus D’Amato, som tog en vilsen ung Tyson under sina vingar och hjälpte till att forma en världsmästare.
   – Det viktigaste för oss är att de som kommer hit utvecklas, både som människor och i sin teknik, betonar Alves för Budokampsport.

Mona och kampsport

Att Mona Sahlin tycker att idrotten är ett viktigt redskap för att få unga människor att utvecklas och skapa en förståelse för gruppdynamik är nog något hon delar med de flesta politiker, oavsett partitillhörighet. Själv berättar hon för Budokampsport.se att idrotten är något hon lever med dagligen och att hon noga följt hur kampsporten vuxit sig starkare och fått ett bredare fäste i samhället.
    – Jag har själv kommit i kontakt med kampsporten som träningsform, då jag tränar på gym. Just det att man möter kampsport som träningsform på vanliga gym har nog hjälp till att skynda på utvecklingen med fler tjejer som tränar och utövar kampsport, säger Sahlin.

Något annat som Sahlin lyfter fram som en viktig faktor för de ungdomar som tränar kampsport, är ledarna. Som hon menar är viktiga förebilder för de unga människor och barn från förorterna som är överrepresenterade i Sveriges alla källarlokaler, där man tränar kampsport. En personlig idol för Sahlin är boxningstränaren Dallas som gjort ett fantastiskt jobb med ungdomar i Rosengård.

Vi får hoppas att Sahlins stora intresse för unga människor och idrotten, samt en stor acceptans för kampsport kan omvandlas till något konkret, genom exempelvis ekonomiskt stöd till klubbar och alla idrotter om hennes parti vinner höstens val.

Text och Foto: Carl Tersman Toll