Karate Kid – Förhandsvisningen på Park


I ett samarbete med Sony Pictures Sweden hade Svenska Budo & Kampsportsförbundet ordnat med en förhandsvisning av Karate Kid. De som var intresserade av att se filmen kunde vända sig till någon av de olika kampsportstidningar och hemsidor som hade blivit tilldelade biljetter. Även genom Svenska Budo & Kampsportsförbundets egen hemsida kunde man ansöka om biljetter.

19 juli 2010  |  Jonathan Broberg


I ett samarbete med Sony Pictures Sweden hade Svenska Budo & Kampsportsförbundet ordnat med en förhandsvisning av Karate Kid. De som var intresserade av att se filmen kunde vända sig till någon av de olika kampsportstidningar och hemsidor som hade blivit tilldelade biljetter. Även genom Svenska Budo & Kampsportsförbundets egen hemsida kunde man ansöka om biljetter.

På Park Biograf på Östermalm samlades de som hade fått tag på en åtråvärd biljett till den nya versionen av 80-talsklassikern Karate Kid. Av de nyfikna som kom för att se filmen fanns många av våra unga duktiga kampsortsutövare, men också profiler som Nils Widlund, Superior Challenges Babak Morteza Aghavali, Fightplays Keyvan Zarea-Ganji och inte minst förbundets egne ordförande Stefan Stensudd.

Det är inte varje dag som förbundet bjuder på bio, men tack vare att Sony Pictures Sweden söker nya vägar att marknadsföra sina filmer fick man nu chansen. 
    – Från förbundets sida ville vi helt enkelt kunna bjuda kampsportsfamiljen på en kul händelse, när det inte händer så mycket annat under sommaren, förklarar Jonathan Broberg, som är informatör på Budoförbundet.

De flesta som är födda innan 1985 har någon slags relation till orginalfilmen Karate Kid. Säger du ”wax on wax of”, så vet de flesta vad det handlar om. Den nya filmen är en remake och handlar egentligen inte ens om Karate, utan snarare om Kung Fu. Något som bland andra Nils Widlund, svensk mästare i Sanshou tyckte var bra. 
    – Annat än att jag gjorde posen tranan i en K-1 match, som kommer från Karate Kid, så har jag ingen särskild relation till den förra filmen. I den nya är det Kung Fu de tränar, så det blir ju lite mer ett slag för min sport, säger Widlund.

I den nya filmen är huvudrollsinnehavarna Jackie Chan i en slags Mr Miagi-roll och Jaden Smith, Will Smiths son, som spelar lärlingen. Med Jackie Chan i en rollbesättning kan man alltid räkna med lika delar avancerade stunts som humor a`la Charlie Chaplin. Jaden Smith som spelar ”lärlingen” är inte bara megastjärnan Will Smiths son, utan även en duktig skådis. Dessutom har den unge Jaden en bakgrund i kampsport, om än inte lika gedigen som herr Chans.

Gustaf Dahlbeck, som jobbar som projektledare på Sony Pictures Sweden förklarar att man i och med kopplingen till kampsport vände sig till Budoförbundet för att ordna förhandsvisningen, med förhoppningen om att besökarna skall hjälpa till med marknadsförningen av filmen inför premiären 6 augusti, genom att helt enkelt prata om filmen med sina vänner. Kanske blir de nyfikna och går sedan själva för att se filmen.

Det annorlunda initiativet från Budoförbundet och Sony Pictures Sweden verkade uppskattat bland besökarna och förhoppningsvis blir det ett lyckat drag från distrubitören att marknadsföra en film på det här sättet. Kanske blir det fler förhandsvisningar i framtiden av filmer med kampsport som en av huvudingredienserna?Text och Foto: Carl Tersman Toll