Glima på frammarsch efter SM


SM i Glima för drygt två veckor sedan blev en enorm mediasuccé. Nyheter24 följde SM på plats och det gjorde även SVT som hade över 15 minuter Glima i sändningen från SM-veckan. Redan nu ser Glimas ordförande Lars Magnar Enoksen positiva tendenser för framtiden.
   – Jo, faktiskt kan vi redan nu se vissa positiva effekter av den mediebevakning vi hade, säger han till budokampsport.se.

28 juli 2010  |  Jonathan Broberg


SM i Glima för drygt två veckor sedan blev en enorm mediasuccé. Nyheter24 följde SM på plats och det gjorde även SVT som hade över 15 minuter Glima i sändningen från SM-veckan. Redan nu ser Glimas ordförande Lars Magnar Enoksen positiva tendenser för framtiden.
   – Jo, faktiskt kan vi redan nu se vissa positiva effekter av den mediebevakning vi hade, säger han till budokampsport.se.

För lite drygt två veckor sedan avgjordes Svenska Mästerskapen i Glima. Strategiskt hade Glima valt att haka på RF:s projekt SM-veckan och fick som tack för det en enorm medietäckning – den största som Glima kanske någonsin haft.

Och redan nu finns konkreta exempel på effekten av denna mediala uppvaktning. Flera personer har redan hört sig för om träning som exempel.
   – Ja, det stämmer. Vi upplever väl det inte som att vi blir nedringda, men visst har vi fått nya förfrågningar. För oss som är en liten idrott är detta självklart en jättestor grej, menar han.

Hos en klubb har så pass många velat komma och prova den fornnordiska idrotten att klubben har fått utöka antalet träningar för att få plats med de nya ansiktena.
   – Ja, det är inget annat än en oerhört positiv tendens och min känsla är att Glima kommer att fortsätta att utvecklas under hösten.

Instruktionsbok släpps
Lars Magnar berättar om flera intressanta tävlingar, såsom att Glima kommer att ha ett första amerikanskt- och kanadensiskt mästerskap, vilket Lars Magnar kommer att bevittna. Dessutom finns tankar från Glimaförbundet att få in Glima på svenska kampsportsgalor.
   – I Kanada kommer en av deras mest framstående MMA-utövare att delta i mästerskapet. Det kommer garanterat att bli intressant att följa. Vidare för vi diskussioner med stora svenska arrangörer om Glima på galor.

Och som om detta inte vore nog kommer världens första instruktionsbok i Glima att släppas under hösten. En bok Lars Magnar (förstås) har ett finger med i spelet i.
   – Boken blir ytterligare en väg för oss at göra Glima mer tillgängligt för en bredare publik. Vi vill verkligen visa vilken fantastisk idrott Glima är. Bilderna till boken är redan tagna, texter är producerade och inom en snar framtid kommer boken, som blir på engelska, att släppas.

Så, att det blir en intressant Glima-höst är – som det heter – ett understatement.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Magnus Hartman

5
13
16