Sportaccord Combat Games närmar sig


Så nära en kampsportsolympiad man kan komma, det är Combat Games som går av stapeln i Peking om knappt en månad. 13 budo- och kampsporter finns representerade och flera svenskar.

3 augusti 2010  |  Jonathan Broberg


Så nära en kampsportsolympiad man kan komma, det är Combat Games som går av stapeln i Peking om knappt en månad. 13 budo- och kampsporter finns representerade och flera svenskar.

Det är kanske världens största gemensamma kampsportstävling, Sportaccord Combat Games. Arrangören räknar med över 1600 idrottare från 60 olika länder, under tävlingens pågående vecka. Den 28 augusti inleds den stora festen.

Sverige skickar inga officiella landslag till spelen, utan de tävlande är inbjudna individuellt. Men det är trots allt svensk idrott de representerar.
   – Vi blir en del svenskar i Kina, säger ordförande Stefan Stenudd, som själv åker till Kina som representant i IAF.
    – Mina förväntningar? Oj. Ja, förhoppningen med Combat Games är att få det till en liknande olympiad för kampsporter. Kineserna har enorma resurser och satsar hårt på detta evenemang. Det ska helt klart bli spännande och roligt.

“Blir roligt”
Av de 13 idrotter som finns med på programmet för Combat Games är sju av dessa förbundsidrotter. Flera välkända budo- och kampsportsnamn är uttagna till tävlingarna, däribland 2009 års Kampsportare Marcus Öberg.
   – Det är klart att våra idrottare åker iväg med förhoppningar om att det ska gå bra för dem. Vi vet att vi är ett enormt presterande förbund så det här blir roligt, menar Stenudd.

Stefan kan heller inte låta bli att suktas av att få över Combat Games till Sverige någon gång i framtiden.
   – Det är en mycket kittlande tanke. Men för att klara ett sådant evenemang hade vi behövt resurshjälp av staten och av RF, avslutar han.

Combat Games delar inte ut några prispengar till vinnarna. Trots det finns flera välkända profiler med i spelen, som stjärnan i MMA Aleksander Emelianenko som blir storfavorit i den ryska kampsporten Sambo.

Tolv svenskar har blivit inbjudna att tävla på spelen och dessa är:
Anna Wilder Hjerppe (aikido)
Ulf Hjerppe (aikido)
Jacob Blomqvist (aikido)
Patrick Livbom (aikido)
Micaela Ahlstam (kendo)
Björn Kjöllerström (kickboxning)
Martin Akhtar (thaiboxning)
Abbe Joof (thaiboxning)
Marcus Öberg (thaiboxning)
Arnela Hadzisulejmanovic (submission wrestling)
Martin Hedenbergh (submission wrestling)
Mats Nilsson (submission wrestling)

Idrotterna som är med i Sportaccord Combat Games är:
Aikido
Boxning
Brottning
Judo
Ju-jutsu
Karate
Kendo
Kickboxning
Sambo
Sumo-brottning
Taekwondo
Thaiboxning
Wushu

Text: Jonathan Broberg