Kvinnliga instruktörer samlades på Styrsö

 
Svenska Budo & Kampsportsförbundet samlade under helgen ett gäng kvinnliga instruktörer för att prata jämställdhet. Lägret blev fullt och 32 personer tillbringade en fin helg i Göteborgs skärgård tillsammans.
   – Det kändes viktigt att få igång ett forum för de få kvinnliga kampsportinstruktörer vi har i våra arter. Ett nätverk med syfte att inspirera varandra på olika sätt, säger styrelsens Raili Bükk som har ansvar för just förbundets jämställdhet.

10 augusti 2010  |  Jonathan Broberg

 
Svenska Budo & Kampsportsförbundet samlade under helgen ett gäng kvinnliga instruktörer för att prata jämställdhet. Lägret blev fullt och 32 personer tillbringade en fin helg i Göteborgs skärgård tillsammans.
   – Det kändes viktigt att få igång ett forum för de få kvinnliga kampsportinstruktörer vi har i våra arter. Ett nätverk med syfte att inspirera varandra på olika sätt, säger styrelsens Raili Bükk som har ansvar för just förbundets jämställdhet.

Svenska Budo & Kampsportförbundet arbetar mot ett jämställt förbund. Av förbundets drygt 33 000 medlemmar är drygt en tredjedel av kvinnligt kön.

I helgen samlades 32 stycken kvinnliga instruktörer på Styrsö i Göteborgs skärgård, för en inspirationshelg tillsammans.
   – Helgen blev lyckad på flera vis. Bara stället var helt underbart i ett gammalt kollo för barn som kyrkan byggt och ägt i många år. Några minuters promenad till havsstranden och bastun i kallbadhuset. Vädret var perfekt, alla deltagare mycket positiva, vilket också gjorde helgens innehåll meningsfullt, säger Bükk.

Även om helgen användes till meningsutbyte av varandras arter, handlade den också väldigt mycket om inspiration och skratt.
   – Tjejerna verkade ha jättekul tillsammans, många var nyfikna på varandras idrotter, man jämförde och fann likheter och olikheter. Denna helg var mer fokuserad på budo-delen av förbundet, eftersom det är vad jag har levt i och kan bäst, men till nästa sammankomst vill jag få hjälp av någon eller några av de “nya” arternas tjejrepresentanter och skapa en helg där vi ska lära känna deras idrotter bättre.

Raili, hur var upplägget för helgen?
   – Vi var tillsammans fredag kväll, lördag och söndag förmiddag. Fredagskvällen var det bara att umgås och lära känna varandra, grilla och bada i havet. Lördagen var fylld av aktiviteter. Först fick vi känna på ett pass Kettlebells med Sandra Vargbom från Coloseum i Skövde, det är lite ajaj fortfarande i några muskler man inte visste fanns…
   – Därefter introducerades vi i andningsteknik och kiaitsu – tryckpunktsmassage – av Maj Edman från Ki No Ken Kyu Kai Aikido i Göteborg.

Dessutom höll Pia Moberg från Riai aikido i Göteborg ett föredrag om katans betydelse i det japanska samhället. Lägg därtill att uppvisningar av idrotter genomfördes, lite teambuildingsövningar samt att grupparbeten under Maria Mossbergs ledning diskuterade hur förbundet kan stötta föreningarna i jämställdhetsfrågorna, då förstår ni hur fullspäckad helgen var.
   – Nu har jag material att sammanställa och framföra de idéer som kom upp, och se vad av det vi i SB&K-styrelsen kan genomföra.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Annika Peterson