Det här är Kimura Talent


Konceptet Idol har testats världen över i många olika genrer efter musikprogrammets totala succé. Också inom kampsport har programmet Ultimate Fighting nått hög status i framför allt USA. Nu når konceptet Kampsportssverige i och med satsningen Kimura Talent, som har premiär på kimura.se den 5:e september. Budokampsport.se har träffat en av de drivande personerna bakom satsningen, Kaveh Sabeghi.
   – Vi har som målsättning att hjälpa till att lyfta svensk MMA till en riktig folksport, och då är satsningen på Kimura Talent en viktig pusselbit, säger han
.

13 augusti 2010  |  Jonathan Broberg


Konceptet Idol har testats världen över i många olika genrer efter musikprogrammets totala succé. Också inom kampsport har programmet Ultimate Fighting nått hög status i framför allt USA. Nu når konceptet Kampsportssverige i och med satsningen Kimura Talent, som har premiär på kimura.se den 5:e september. Budokampsport.se har träffat en av de drivande personerna bakom satsningen, Kaveh Sabeghi.
   – Vi har som målsättning att hjälpa till att lyfta svensk MMA till en riktig folksport, och då är satsningen på Kimura Talent en viktig pusselbit, säger han
.

För knappt ett år sedan startades hemsidan kimura.se. En av grundarna är Kaveh Sabeghi som under en träff med budokampsport.se berättar om hemsidans senaste satsning, Kimura Talent.

Kaveh är en genuint kampsportsintresserad 30-åring som utöver kimura.se även drivet ett Sats vid Stadshagen. Och det är just vid Stadshagen en solig sensommardag i Stockholm som budokampsport.se bokat lunchintervju med honom.
   – Vår idé med kimura.se har inneburit en väldig massa arbete. Vi har velat följa idrottarna, inte bara i träningslokalerna och kring matcherna, utan även utanför idrotten. Vi var väl trötta på den bild som målas upp i media och som sedan möter de här idrottarna i form av allmänhetens tycke. Vi ville lyfta fram de som de dedikerade elitidrottsmän de faktiskt är.

Ger amatörer chans att bli proffs
Och nästa steg i den utvecklingen för Kaveh, Jasser, Behrang och de andra på kimura.se, blev således en dokusåpa om 8 avsnitt där en ensam vinnare ska gå proffsmatch redan på Superior på Hovet den 25:e oktober.
   – Principen är ganska enkel. Vi vet att det finns mängder med duktiga utövare som inte har möjlighet att få proffsmatcher. Här ges en amatör den möjligheten och vi känner oss väldigt nöjda med utfallet av den första säsongen, ler Sabeghi.

Programmet startar den 5:e september och kommer att visas av flera kampsportsmedier. Ett avsnitt i veckan varje måndag i åtta veckor, fram till Superiorgalan.
   – Vi räknar med ett bra gensvar. Redan nu, sedan vi släppte trailern har många hört av sig och sagt att de väntar med spänning på programmet. Det är kul. För det är lite av det som vi på kimura står för.

Men hur gick då urvalsprocessen till, Kaveh?
   – Vi annonserade först med att vi skulle köra den här grejen och lät folk skicka in information om sig själva. Knappt 100 fighters hörde av sig. Sedan kallade vi till uttagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Där hade vi på plats flera välkända profiler. I uttagningarna höll Babak Morteza Aghavali och Manos Terzitane. I träningarn höll bland annat Reza Madadi och Alexander Gustafsson. Ur dessa uttagningar har vi hittat åtta talanger i en viktklass som kommer att gå shootfightingmatcher mot varandra och vinnaren tar hem Kimura Talent.

Kaveh, hur har ni tänkt med framtiden för Kimura Talent?
   – Vi vill först och främst göra en så bra första säsong som möjligt. Men vi har redan bestämt oss för att köra en andra säsong. Vi tror att intresset enbart kommer att öka och på sikt vore det häftigt om större tv-bolag intresserar sig för idén, så att fler kommer att få upp ögonen för denna underbara idrott, avslutar han.

Första avsnittet av Kimura Talent visas den 5:e september.

Text: Jonathan Broberg

2
8
10