Karin Mattsson Weijber “Glad att MMA-debatten lade sig så snabbt”

26 augusti 2010  |  Tony Svensson


När Karin Mattsson Weijber tillträdde som ordförande för den svenska idrottsgemenskapen Riksidrottsförbundet kom hon fram som en friskt fläkt. Nu ser den allmänt idrottsintresserade Östersundsdottern fram emot ytterligare ett val i Sverige. Budokampsport.se har fått en längre intervju om momsbeskattningen, om Idrottslyftets vara eller inte vara, om RF:s syn på budo- och kampsporter i allmänhet och MMA i synnerhet.

Karin Mattsson Weijber föddes 1972 på Frösön utanför Östersund. Redan som tioåring lockades hon till idrotten via ridsport. Alla ridsportsföreningar behöver ha en ungdomssektion, en sektion som till utseende påminner mycket om en egen förening – med styrelse och så vidare.

“Förmånen att se mycket idrott live”
Det blev Karins första erfarenhet inom idrott och ledarskap. 2005 valdes hon till Riksidrottsförbundets första kvinnliga ordförande någonsin, då hon efterträdde Gunnar Larsson. Innan dess hade Karin varit ledamot i Riksidrottsstyrelsen i tio år parallellt med att hon var med i Svenska Ridsportsförbundets styrelse.
   – Jag gillar idrott och kommer som sagt från ridsporten. Det var antingen det eller skidåkning som gällde där jag kommer ifrån. Det var egentligen i slutet av -80-talet som jag kom i kontakt med Jämtland/Härjedalens idrottsförbund och sedermera med i den styrelsen på -90-talet, som jag verkligen fastnade för idrottsfrågor och ville jobba med det, säger hon.

Hon fortsätter att beskriva sig själv som väldigt idrottsintresserad. Något man kanske måste vara för att klara av ett åtagande av Karins dignitet.
   – Det är en stor fördel med mitt arbete. Jag har haft förmånen att se väldigt mycket idrott live och jag kan inte komma på någon enda idrott som jag inte har gillat att se på. Jag tror att jag gillar det inte regisserade, det oanade, som egentligen nästan bara kan upplevas med idrott.

Imponerad av budo och kampsporter
Karin har således själv utövat ridsport. Men budo eller kampsport har det inte hunnit bli än. Förutom en gång, det vill säga.
   – Haha, det var på min möhippa. Då skulle vi prova på judo. Jag minns att det var en otroligt varm dag och det var fruktansvärt varmt i träningslokalen. Vi var ett gäng tjejer och vi fick oss ett rejält pass. Vi var ordentligt trötta efteråt. Det var jättekul, även om jag minns att vi saknade en hel del smidighet och styrka, om man säger så.

Under sin tid som ordförande för Riksidrottsförbundet har Karin emellertid hunnit med att se på budo och kampsport. Och av det hon har sett är hon imponerad.
   – Jag känner inte till alla budo och kampsporter, det finns en del. Men av det jag har sett är jag väldigt fascinerad av den kroppskontroll och balans som utövarna har. För mig påminner det mycket om ridsport där det mesta handlar om just balans och kontroll. Det är framför allt de komponenterna som jag tänker mest på när jag ser på kampsport.

Under fjolåret blossade en debatt om MMA upp i företrädelsevis public serviceanknutna medier. Karin Mattsson Weijber gick då ut och försvarade MMA, något hon inte ångrar idag.
   – Nej, jag känner att debatten lade sig rätt fort, och det var bra. Jag fick många åsikter till mig när debatten var som mest påtaglig och det var blandade känslor. En del tyckte att idrotten är bra, andra undrade hur vi inom RF kan ha med den.

Så, Karin, en gång för alla, var står RF i den frågan?
   – Precis på samma sätt nu som då. Och det gäller inte enbart MMA utan alla idrotter. Så länge idrotterna inte strider mot våra stadgar är de varmt välkomna hos oss. Ska jag sedan konkretisera det hela kan man ju säga att vi har en lag som godkänner kampsport i Sverige. En lag som kom för tre år sedan, och förvisso har den vissa barnsjukdomar, men den är åtminstone inte uråldrig som en del andra. Det är en modern lag.

Trots det har kampsport fått utstå kritik, egentligen ända sedan Svenska Budo & Kampsportsförbundet bildades för drygt 50 år sedan. Den stereotypbild som finns hos allmänhet och media är inget som Karin tror att man kommer kunna bli av med bara över en natt.
   – Nej, det tror jag tyvärr inte. Olika idrotter får olika stämplar, så är det bara. Ridsporten har till exempel stämpeln att det är hästen som gör allt jobb. Det kanske är en vag jämförelse, men inte desto mindre irriterande för de som gillar idrotten. Jag tror att man måste arbeta oerhört metodiskt och konsekvent för att tvätta bort en sådan stämpel. Man får sätta upp en bild av hur man vill framställas och sedan jobba stenhårt mot den målbilden. Och det vet jag att Svenska Budo & Kampsportsförbundet gör.

Vad kan RF bistå med där?
   – När vi blir tillfrågade kan vi vara sakliga och konsekventa. Det ingår ju på något sätt i konceptet att bli stämplade, vilket är irriterande. Vi från RF kan kommentera det vi ska, vi kan skylta med det vi ska skylta med och så vidare. Det är många som vill få ut oss i debatter där det inte är vår roll att debattera. Specialförbunden har sin roll. RF har sin roll. Det är viktigt att vara tydlig med det. Men samtidigt är vi ju också till för våra SF och försöker alltid att se ur det perspektivet. Så på frågan vad vi kan göra åt stereotypbilden, så måste jag säga att vi främst kan vara till stöd för Svenska Budo & Kampsportsförbundet.


Karin delade ut pris till årets ledare under Kampsportsgalan

En annan fråga som oroar många idrottsledare ute i landet så här i valtider är frågan om momsbeskattning av idrottsföreningar.
   – Ja, och till vissa delar är jag också lite orolig. Det som känns skönt är att båda partiblocken har gått ut och sagt att man inte vill genomföra några försämringar för idrottsföreningar. Vi från RF var med under två föreläsningar i Almedalen där vi förde fram våra åsikter och ståndpunkter, och där fick vi tydligt svar att varken alliansen eller de röd-gröna vill försämra för idrottsföreningar. Sedan finns det ändringar vi vill få till, som frågan om inkomstskatt för idrottare. Men den frågan är jag rätt trygg i att den blir bra. Momsbeskattningen är lite mer oroande eftersom den i stort ligger hos EU, och det är frågan hur långt våra politiker vill föra frågan mot EU. Där ligger vi just nu.

En annan politisk företeelse, som alltid blossar upp vid val, är frågan om statsbidrag till idrotten. Hittills har det mest varit namnet som blivit ändrat med regeringsmakten och detta val verkar inte bli något undantag.
   – Nej, vi har fått klara indikationer på att både alliansen och de röd-gröna vill ha kvar Idrottslyftet. Så jag tror att det blir kvar även över nästa mandatperiod. Däremot kan vi kanske inte räkna med några jätteökningar i summor. Men det viktigaste är ändå att det blir kvar, för det är många idrottsklubbar som verkligen är i behov av detta, avslutar hon.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Hamid Shokatyan

51
43
52