Jackie Chan sjöng på invigningen av Combat Games

På lördagskvällen invigdes första Combat Games i Beijing med pompa och ståt. Arrangörerna slog på svindlande stort – och Jackie Chan avslutade muntert med en sång.

28 augusti 2010  |  Kendoforbundet

På lördagskvällen invigdes första Combat Games i Beijing med pompa och ståt. Arrangörerna slog på svindlande stort – och Jackie Chan avslutade muntert med en sång.

Redan på bussfärden till invigningsgalan var det uppenbart hur generöst den kinesiska organisationen och hela Beijings stad bjöd till för Combat Games, den första stora gemensamma internationella tävlingen för kampsporter. Gatorna var rensade så att vägen var fri för de många bussarna som förde cirka 1.600 deltagare till evenemanget. Vi kände oss som kungligheter där vi for fram genom en stad som annars består av idel bilköer.

Och själva galan var hur storslagen som helst, med flera artister från olika länder, danser av fenomenalt samtrimmade grupper i färgsprakande kostymer, ljusshower och så vidare. Intåget av de deltagande idrottarna var förstås pampigt med vajande fanor och allehanda tävlingsdräkter, likaså den brokiga skara av utvalda ambassadörer för varje idrott, med filmstjärnan Jet Li som bejublad representant för wushu.
 

Där var också tid för tal av stora dignitärer, såsom kinesiska regeringsrepresentanter, Beijings borgmästare och ordföranden för Sportaccord, den stora organisationen för internationella idrottsförbund, tidigare kallad GAISF.

Hela det sköna spektaklet avslutades med att Jackie Chan kom in och sjöng ett slags temasång för Combat Games. Det gjorde han med ett leende och några spontana kungfu-moves, men också med en helt godkänd sångröst.

Att Beijing satsar helhjärtat på detta första Combat Games blev uppenbart redan när vi anlände till staden och längs vägen från flygplatsen såg vimplar som kungjorde evenemanget hänga från varenda gatlykta, hela vägen in till staden – dessutom på många gator i själva Beijing. Bara det skulle spräcka vilken budget som helst i gamla Svedala. Dessutom finns mängder av frivilliga utposterade över staden för att sprida information till invånarna om tävlingarna, och lika många som hjälper till på alla möjliga andra sätt för att ro denna stora apparat iland.
 

Tävlingarna har under dagen redan dragit igång för några av idrotterna och fortsätter hela den kommande veckan. De svenska deltagarna är förstås ordentligt taggade och det finns gott hopp om att vi tar med oss några medaljer hem. Fler rapporter kommer under de följande dagarna.

Combat Games 2010

 

1
5
4