Succé för aikido på Combat Games


Den enda kampsport på programmet i Combat Games som inte innehar tävlingsmoment alls var aikido. Fyra svenska utövare hade tagits ut till uppvisningarna som nyligen slutade inför stor publik i Peking.

31 augusti 2010  |  Jonathan Broberg


Den enda kampsport på programmet i Combat Games som inte innehar tävlingsmoment alls var aikido. Fyra svenska utövare hade tagits ut till uppvisningarna som nyligen slutade inför stor publik i Peking.


Svensk aikido är på frammarsch. Det bevisas av att fyra svenskar tillslut fick resbiljetter till Sportaccord Combat Games. Makarna Ulf och Anna Hjerppe, samt Patrick Livbom och Jacob Blomqvist svarade samtliga för fina stilistiska uppvisningar.
   – Aikidodelen bestod av tre faser, kan man säga. Först visades bastekniker, sedan avancerade sådana. Och idag var det fria tekniker. Svenskarna gjorde allihop ett alldeles förträffligt jobb, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd, som bevittnar Combat Games på plats i Kina.

Uppvisning med fotfrakturer
Värt att notera är att Ulf Hjerppe åkte till Kina med brutna ben i foten. Men det hindrade honom ändå inte att fullfölja sin uppvisning.
   – Ulf är härlig i den bemärkelsen att han en riktig kämpe. Utanför mattan haltar han synligt, men ändå mäktade han med en mycket fin uppvisning. Det syntes absolut inte då att han led av sin skada, berömmer Stenudd.

På det stora hela har Sportaccord Combat Games varit en fullständig succé för aikido som idrott. Sammanlagt har de tre uppvisningspassen har följts av i genomsnitt uppskattningsvis 2000 personer på plats i stadion.
   – Riktigt stort. Sedan livesänder kinesiska medier detta och då är det klart att många många fler kommer i kontakt med aikido. Dessutom fanns Sportaccords ordförande och några andra celebriteter på plats under uppvisningarna. Klart att det är jättestort för idrotten.

Text: Jonathan Broberg
Foto: worldcombatgames.com

51
43
52