Storheterna placerade sig högt i SW-sm


Det var välmeriterade startfält i SM i Submission Wrestling som avgjordes under söndagen. Och visst lyckades MMA-stjärnorna väl med att placera sig högt i medaljligan.

13 september 2010  |  Jonathan Broberg


Det var välmeriterade startfält i SM i Submission Wrestling som avgjordes under söndagen. Och visst lyckades MMA-stjärnorna väl med att placera sig högt i medaljligan.


Submission Wrestling är en idrott som är starkt på frammarsch i Sverige. Idrotten är också en liten språngbräda till de som vill testa på MMA. Och när så Sveriges bästa grapplers gjorde upp om SM-medaljer i Uppsala under söndagen, var det också MMA-stjärnorna som rev ner flest applåder bland åskådarna.

UFC-meriterade David Bielkheden brottades inte bara mot motståndare, utan även mot en liten feberkänning under SM. David var urstark i inledningen av mästerskapen och tog sig enkelt vidare till semifinal i 79 kg-klassen.

Drömmatchen blev inte av
Väl framme i semifinal skulle han ha mött en annan MMA-profil, Reza Madadi. Men matchen blev aldrig av.
   – Vi har en liten oskriven regel jag och David, och det är att vi inte möter varandra, säger Madadi till budokampsport.se.

Så istället fick Reza tampas om bronsmedalj och Bielkheden vandrade vidare till final. Där mötte han starke Cole Lauritsen, som framförallt försvarade sig utomordentligt. Bielkheden var emellertid den bättre och vann guldet rättvist.

Åskådarna i Fyrishovshallen fick även se en intressant comeback. Eddy Bengtsson, med bland annat OS-matcher i brottning på meritlistan, var så där ”Eddy Bengtsson-tung” i +91 kg-klassen. Eddy gick vidare till final, där motståndaren Matti Mäkele kastade in handduken innan matchen ens börjat. Men tal om långvarig comeback var det endå inte.
   – Nej, det var mest för skoj skull. Jag har lagt av, säger han.Årets genombrott på Kampsportsgalan Amir Albazi blev nog dagens gladaste guldmedaljör. Amir, som även var Svenska Budo & Kampsportsförbundets nominerad till ”Lilla Bragdguldet” tog snabbt tag i taktpinnen i sin final mot hemmafightern Andreas Lövbrand. Och när matchtiden var slut och det visade sig att Amir försvarat sitt fjolårsguld, hoppade han skrikande upp i famnen på sin tränare i ren, om man så vill, tv-puckglädje.

Svensk submission wrestling är världsklass
I damklasserna var Ida Hansson på förhand favorit i -60 kg-klassen. Ida, som haft en fantastisk utveckling de senaste säsongerna, mötte i final svårbrottade Hanna Sillén. Finalen var hård och jämn, men där Hansson tillslut gick segrande ur duellen.

I +60 kg för damer visade Jennifer Pettersson upp en fin submission wrestling och vann guldet efter en rafflande finalduell mot Louise Sondlo.

Som helhet kan nämnas att två av de tre från Combat Games saknades, Mats Nilsson, och Arnela Hadzisulejmanovic, som inte ställde upp i SM. Att idrotten trots det, och trots att även andra svenska fighters i världsklass saknades, kan ha ett så namnkunnigt startfält är inget annat än imponerande.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52