“Sverige blir bästa nation på EM”

16 september 2010  |  Tony Svensson


Med bara en vecka kvar till EM i submission wrestling har Budokampsport.se tillsammans med den skadade stjärnan Arnela Hadzisulejmanovic kartlagt truppens medaljchanser.
   – Det blir succé. Inget snack, säger hon.

I våras skadade sig Arnela Hadzisulejmanovic. Under träning drog hon av korsbandet i ena knät. Trots det ställde hon överraskande upp på Combat Games, men nu tvingas hon till operation.

Istället för att åka med till EM i Polen, får hon följa mästerskapet hemifrån. Budokampsport.se bad Arnela om utlåtande om varje uttagen svensk och deras medaljmöjligheter.

Anny Hammarsten, -50 kg
Anny imponerade stort under VM, där hon bland annat vann över en mycket välmeriterad amerikanska. Anny har absolut kapacitet att gå hela vägen och jag vet att hon jobbat hårt för det. Jag tror på guld.
Medaljchans:

Annica Jansson, -55 kg
Jag känner inte till henne så väl, men hon är ett spännande namn och har bakgrund inom BJJ. Hon har visat bra fighting spirit och kommer kämpa hårt för bra resultat.
Medaljchans:

Ida Hansson, -60 kg
Har haft en fantastisk utveckling de senaste åren och just nu tycker jag att Ida är Sveriges grappling-drottning. Vi kommer ha mycket nytta av henne i många år framöver och jag tror att hon tar guld på EM.
Medaljchans:

Caroline Strand, -65 kg
Jag har inte hört om henne på ett tag, men det finns stor kvalitet i den kroppen. Hon är en riktig krigare utan dess like och kommer säkerligen att göra ett bra mästerskap.
Medaljchans:

Johanna Hjärn, -75 kg
Henne har jag inte sett tävla förr, så det blir en ny spännande bekantskap. Jag är nyfiken på att se vad hon kan ställa till med. Nu ska hon alltså tävla i -75 kg och det kan bli tufft.
Medaljchans:

Phillipe Nicolle, -60 kg
Han är en grappler med god vilja. Det var ett tag sedan jag såg honom nu, men han brukar ofta göra bra ifrån sig och det tror jag att han gör nu med.
Medalchans:

Martin Svensson, -65 kg
En intressant start i EM, helt klart. Martin har gått ett antal proffsmatcher i MMA och bara förlorat en match. Svårbedömd på förhand, men har fina kvaliteter. Jag har tyvärr inte sett honom i submissionsammanhang förut.
Medaljchans:  

Martin Hedenbergh, -70 kg
”Greven”, som han kallas, kommer att ta guld. Det är jag helt övertygad om. Han har kombinationen teknik och styrka som kanske ingen annan. Trots att det inte gick så bra i Combat Games, så håller jag honom som stor favorit till EM-guldet i den här viktklassen.
Medaljchans:

Christian Sandberg, -75 kg
Har varit med ett tag nu och har rutin från stora mästerskap. Christian är en pålitlig medaljör i både EM och VM och jag tror att han kan ta sig till final även denna gång.
Medaljchans:

Robert Sundell, -80 kg
Fick bittert lämna återbud till VM på grund av skada och är säkert revanschsugen nu. Han är en välmeriterad grappler och har goda chanser till medalj, om han håller ihop.
Medaljchans:

Mats Nilsson, -90 kg
Guld, guld, guld. Det här är kanske den största favoriten på förhand. Han är regerande världsmästare och jag tror inte han kommer vara nöjd med annat än guld, även denna gång. Slutade fyra på Combat Games, men lär sig hela tiden av sina turneringar. Mats är en tvättäkta vinnarskalle.
Medaljchans:

Mikael Knutsson, -110 kg
Även han regerande världsmästare och en talang av sällan skådat slag. Allt annat än guld vore en besvikelse för honom, tror jag. En fantastisk profil.
Medaljchans:

Mattias Awad, öppen viktklass
Tog ingen medalj på VM sist men är både motiverad och kapabel till att ta en medalj nu, om han får bitarna att falla på plats.
Medaljchans:

Truppen som helhet
Jag vet att man siktar på att bli bästa nation under EM. Det är en hög målsättning. Men fullt rimlig. Truppen vimlar av kvalitet tillsammans med rutin och framfusighet. Sverige blev tredje bästa nation under VM i våras och jag ser inte egentligen vad som skulle kunna hindra den här truppen från att bli EM:s bästa.
Truppens stjärnstatus:

Text: Jonathan Broberg

51
43
52