Så gick det för svenskarna i EM

Det blev sex medaljer till Sverige på EM. Ett guld, tre silver och två brons. Och det var framförallt de lite mindre rutinerade som klev fram.

Sverige hade som ambition att bli bästa nation på EM. Den drömmen stannade vid sex blågula medaljer, varav Anny Hammarstens guld framstår som främsta insats, såklart.

27 september 2010  |  Jonathan Broberg

Det blev sex medaljer till Sverige på EM. Ett guld, tre silver och två brons. Och det var framförallt de lite mindre rutinerade som klev fram.

Sverige hade som ambition att bli bästa nation på EM. Den drömmen stannade vid sex blågula medaljer, varav Anny Hammarstens guld framstår som främsta insats, såklart.

Anny Hammarstens väg till guldet började med seger över kroatiskan Marija Sola, fortsatte sedan med ytterligare en vinst över Marta Romani från Italien. I den tredje omgången ställdes Katrineholmstjejen mot Svitlana Pigulyak, där det blev en förhållandevis enkel resa för svenskan. I den sista matchen, som också blev guldmatchen, övertygade Hammarsten genom att besegra hemmahoppet Joanna Galka från Polen.

Annica Jansson tävlandes i -55 kg-klassen fick ett tufft EM. Hon inledde med förlust mot svårbrottade Tetyana Kuzmenko från Ukraina. I den andra omgången kom nästa förlust mot Oceane Talvard från Frankrike. Även österrikiskan Elisabeht Aulbert blev för svår och i den fjärde EM-matchen försvann helt svenskans medaljchans då Sandra Paszkiewicz vann.

En som däremot tog ytterligare fina skalper var Ida Hansson. Hansson som går i samma viktklass som skadade stjärnan Arnela Hadzisulejmanovic visade med eftertryck att Arnela kommer få konkurrens om landslagsplatsen i -60 kg framöver. Ida inledde EM-äventyret med en förlust mot polska stjärnan Irena Preiss. Därefter gick inte svenskan att stoppa. Det blev seger mot såväl Syniavina från Ukrainia, som serbiska Andjela Krcmarevic. Två matcher som tog Ida Hansson till en finfin silvermedalj.

Johanna Hjärn hade två motståndare i 65-kg klassen. Det innebar att Johanna redan innan tävlingen var garanterad medalj. Efter förlust i inledande matchen mot Karolina Zawodnik från Polen tog Hjärn revansch och vann mot Margaryta Davidova från Ukraina. Segern innebar Sveriges andra silvermedalj i EM.

Phillipe Nicolle svarade för en utmärkt EM-turnering och inledde starkt mot medaljtippade italienaren Alberto Ceppi. I semifinal stod polacken Karol Kawiorski för motståndet. Efter en fin insats avancerade Nicolle vidare till final, där emellertid Dmyrto Baranov från Ukraina knep guldet. Italienaren Ceppi fixade tillslut en bronsmedalj.

Martin Svensson fick en svår lottning där på förhand medaljkandidaten Robert Trzcionka stod för motståndet. Det blev en snöplig sorti för Svensson, som även förlorade efterföljande fighten mot Agshin Babayev från Azerbaijan. Martin slutade sjua i EM i 65kg-klassen.

Martin ”greven” Hedenbergh, VM-silvermedaljör i våras, ställdes i första omgången mot Milicevic från Serbien. Det blev en tuff match för svensken som dessvärre förlorade och inte fick tävla vidare. En klen tröst i bedrövelsen för Hedenbergh kan ha varit att se Milicevic ta sig hela vägen fram till ett brons. Vann gjorde hemmasonen Polok från Polen.

Christian Sandberg hade i sin första match problem med Vitaly Kitsela från Ukrainia. Sandberg föll, men repade mod i efterföljande match mot ungraren Mate Toth där svensken visade klass. I matchen om brons blev det emellertid ny förlust mot polske Kloc. Sandberg slutade delad femma i turneringen. Vann gjorde tillslut Kitsela.

Mattias Awad i den öppna viktklassen fick en drömöppning på EM då han i första omgången vann mot italienaren Massari. I semifinal blev emellertid Sergiyenko från Ukraina för svår. Awad bet sedan ihop och vann mot tysken Oren Sevil i match om bronset. Franske Thomas Loubersane vann guldet.

Sveriges kanske störste stjärna Mats Nilsson fick tuffast tänkbart motstånd redan i första matchen, polacken Tyszka. Matchen blev en jämn batalj där polacken med det Tyskklingande namnet drog längsta strået. Därmed rök guldchanserna redan i första matchen, men Nilsson vann efterföljande två matcher mot ukrainskt och serbiskt motstånd och vann ett brons.

Ett annat medaljhopp på förhand för Sverige var Mikael Knutsson. Den svenske regerande världsmästaren gick in i turneringen mot Renat Muslindinov från Ukraina, där motståndet blev övermäktigt. Knutsson fick repass direkt.

Johan Andersson inledde med att möta Radosasevioc från Makedonien. Där blev det förlust och därmed sluttävlat för svensken. Vann i den viktklassen gjorde polacken Lach.

Som sagt, Sveriges EM slutade med sex nya medaljer. Det innebär att idrottare knutna till Svenska Budo & Kampsportsförbundet vunnit hela 39 mästerskapsmedaljer under jubileumsåret. Submission Wrestling har av dessa svarat för 17 av dessa.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52