Therese redo att ta sig an Europa


Ifjol vann Therese Gunnarsson VM-silver i kickboxning, full kontakt low kick. Nu har Skånes stolthet siktet inställt på ny medalj i en ny disciplin, K-1, under EM som börjar i Azerbaijan om knappt en månad.
   – Det jag ställer upp i vill jag självfallet vinna, säger hon till budokampsport.se.

29 september 2010  |  Jonathan Broberg


Ifjol vann Therese Gunnarsson VM-silver i kickboxning, full kontakt low kick. Nu har Skånes stolthet siktet inställt på ny medalj i en ny disciplin, K-1, under EM som börjar i Azerbaijan om knappt en månad.
   – Det jag ställer upp i vill jag självfallet vinna, säger hon till budokampsport.se.


Therese Gunnarsson är kampsport personifierad. Förutom kickboxningen har Therese även hunnit med en satsning i thaiboxning, som givit henne en landslagsplats, och i boxning. Ifjol hade Gunnarsson ett riktigt kanonår, som via bland annat VM-silvret, befäste henne i den yttersta världseliten.

När EM avgörs senare i Baku i Azerbaijan är Therese ett av Sveriges starkaste medaljhopp. Hon lockas hela tiden av nya utmaningar, och just det har fått henne att ställa upp i en ny disciplin under EM.
   – Ja, det blir K-1-regler för mig. Det känns nytt och fräscht och jag ser väldigt mycket fram emot det. Jag är redan nu laddad som fan.

Hårdare sparkar och slag
Trots de stora framgångarna från ifjol har Therese jobbat hårt med styrkan i sparkar och slag.
   – Man är ju aldrig bättre än sin senaste match och jag har tränat mycket på att få till ännu hårdare sparkar, ännu hårdare tekniker. Det kommer absolut krävas för att nå långt under EM. Min tränare Antoine Ekeroth pushar mig och det känns som att vi har ett väldigt bra samarbete. Han är viktig, absolut.

Så Therese står med blicken mot EM – men inte mot sina kommande motståndare. Att scouta sina eventuella antagonister är inget som hon lägger särskilt stor vikt vid.
   – Nej. Jag vet att om jag fightas på det sätt som jag kan, då blir jag svårstoppad. Det finns många som sitter och tittar på filmklipp och annat från sina motståndare, men det är inget jag fokuserar på. Och det har ju gått ganska bra ändå. Ofta är ju dessutom klippen bara på när motståndarna har gjort något bra, och då kan man gå in i en match med onödig oro. Bättre att ägna sig åt att vinna av egen kraft än på motståndarens misstag.
   – Så jag vet inte så mycket om de jag kan få möta.

“Skitbra form”
Therese vann nyligen Nordiska Mästerskapen i thaiboxning. Så ett kvitto på att formen är som den ska, fick hon.
   – Jag känner mig i skitbra form. Får man säga så? (skratt) Jag har fått mycket stöd och jag har en bra tro på min egen förmåga. Det är många runt mig som verkligen ställer upp för mig, och det är jag grymt tacksam för. Utan det stödet hade jag nog inte varit där jag är idag.

EM i kickboxning är således bara en del i en större helhet för Therese. EM i oktober, VM i november. Om allt vill sig väl kan hon titulera sig mästarinna i två idrotter under två månader. Bara en sån sak.

Text och foto: Jonathan Broberg
 

5
13
16