Fighter Magazines chefredaktör om galahösten

Inom svensk kampsport är hösten högtidernas årstid. 2010 blir inget undantag från den regeln, snarare tvärtom. Galorna hopar sig och först ut blir Superior Challenge på Hovet. Budokampsport.se har tagit galapulsen på Marko Gyllenland.
   – Som chefredaktör på Fighter Magazine måste man verkligen njuta av den tid som nu kommer, säger han.

11 oktober 2010  |  Jonathan Broberg

Inom svensk kampsport är hösten högtidernas årstid. 2010 blir inget undantag från den regeln, snarare tvärtom. Galorna hopar sig och först ut blir Superior Challenge på Hovet. Budokampsport.se har tagit galapulsen på Marko Gyllenland.
   – Som chefredaktör på Fighter Magazine måste man verkligen njuta av den tid som nu kommer, säger han.


Svensk budo och kampsport fortsätter att växa lavinartat. Innan årsskiftet ifjol hade Svenska Budo & Kampsportsförbundet just gått skilda vägar med karaten, som tog med sig drygt 14 000 av förbundets medlemmar. Kvar fanns då drygt 29 000. Idag har den siffran växt till mer än 33 500 – och hela tiden strömmar nya ansikten till träningslokalerna.

Många ser sina favoriter tävla på de stora scenerna, på de stora galorna. I dagsläget är fortfarande The Zone i Göteborg, Superior Challenge i Stockholm och Rumble of the kings i Stockholm de störst fabrikörer utav svensk kampsport. Men fler galor står på kö, redo att ta upp kampen om herraväldet.
   – Det är klart att dessa tre galor är tongivande, men har man varit i Umeå på Battle of Botnia så är även den galan med på min lista, galan överraskade sist med humorinslag etc. Vision FC är på gång med fler galor tror jag. Sedan får vi inte glömma alla tävlingar på amatörnivå i SW, shootfighting, thaiboxning som varit läroplatsen för de flesta här. De tillsammans med alla föreningar, dess ledare och funktioner som tillsammans svettats och kämpat i så många år skall inte glömmas bort. De är en starkt bidragande orsak till att våra proffs numer fightas på högsta internationella nivå.

Nu står en ny galahöst för dörren, där budskapen är relativt lika – att galorna har de främsta fightcarden hittills. Så vad kan vi som presumtiva besökare förvänta oss?
   – Proffsigare galor, ännu tightare evenemang. Stor underhållning. Spänning, adrenalin och stjärnglans, menar Gyllenland.

Många matcher på toppnivå kommer att avgöras under galahösten, även i många olika discipliner. Marko, vilka matcher ser du personligen mest fram emot, och varför?
   – Jag ser personligen fram emot att se de främsta inom svensk MMA möta internationellt toppmotstånd. För mig är lockelsen att se hur de har utvecklats sen sist och vad de kan uträtta i buren. Så det ska bli kul att se alla svenska profiler fightas på svensk mark. Det är stort och kommer att blir grymt!Varför ska man gå på Superior?
   – Superior har en tydlig vision och nu spänner man musklerna ytterligare. Jag hoppas att folk besöker galan på plats så att det går ihop sig ekonomiskt. Jag tycker det är ett stort plus för dem att matcherna ska gå i bur. Det blir aldrig samma sak i en ring. Energin och intensiteten försvinner mellan ringrepen ut i publiken. Medan i en bur blir stämningen magisk och känslan av att gå på en gala live är fantastisk. Se till att stötta svensk kampsport och gå på galorna! Utan fansen går det inte att utveckla galorna. Men det känns verkligen att tiden är mogen.

Varför ska man gå på Rumble of the kings?
   – Rumble erbjuder en skön mix av K-1 och MMA. Det blir omväxlande samtidigt som vi får följa några av de främsta inom sporterna. Till skillnad från Superior och The Zone så är Rumbles styrka de stående matcherna, publiken älskar stående kamp även om alltfler även förstår sig på markgamet. De har mångårig erfarenhet av att arrangera galor på denna nivå, där är det ingen som slår dem på fingrarna.

Varför ska man gå på The Zone?
   – Känslan av att komma in i en fullsatt Lisebergshallen är magisk. Hitintills har jag inte upplevt samma känsla någon annanstans. The Zone bjuder alltid på ett spännande fight card, med några av de främsta profilerna i landet mixat med spännande talangfulla debutanter som alltid bjuder upp till dans och minnesvärda matcher. Vem minns inte Victor Chengs eller Christopher Wassbergs händelserika matcher? Här finns hjärta och passion i varje slagduell. Kommer ni ihåg dubbelknocken, eller Eddy Bengtssons kryss av en motståndare som vägde mer än vad han gjorde? The Zone var också skådeplatsen för vår svenska världsstjärna Alexander Gustavssons, vilket gör det extra kul att följa hans framfart på UFC.

  – Alla tre galorna har sin ”egen själ”, vilket är glädjande. Man har hittat sin nisch och sin målgrupp.

Hur mycket njuter du av den tid som nu kommer?
   – Hösten är nog den mest intensiva period jag har varit med om hitintills, såväl gällande evenemang som med arbetet med tidningen. Att det surras mycket kring tävlingarna är extra kul. Det ger också våra annonsörer och sponsorer till sporten ett mervärde. Det märks att företag har råd att satsa. Ytterligare ett exempel på att det går bra för svensk kampsport just nu. Jag befarar bara abstinensen efter dessa galor, tomheten som kan uppstå efter en genomförd gala. Som tur är behöver vi inte vänta längre än till februari innan nästa gala går av stapeln.

Till sist, vad önskar du dig allra mest av galahösten?
   – Lycka och framgång, så vi kan ta svensk kampsport ett steg längre. Det är snart dags för fler av våra svenska profiler att pröva vingarna på ännu högre nivå och då behöver vi fylla på underifrån med nya tallanger. Jag ser fram emot att de främsta gör debut i UFC och jag ser fram emot att hitta flera nya stjärnor.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52