Kyokushins första SM ställs in

För ett tag sedan uppdagades det att Svenska Karateförbundet har fått SM-status av RF för Kyokushin – trots att idrotten ligger hos Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Ett beslut som både berör och upprör Kyokushinsverige.
   – Jag är enormt besviken. Det har blivit politik och det är våra idrottare som blir lidande, säger Kyokushinförbundets ordförande Virpi Alajarva.

14 oktober 2010  |  Jonathan Broberg

För ett tag sedan uppdagades det att Svenska Karateförbundet har fått SM-status av RF för Kyokushin – trots att idrotten ligger hos Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Ett beslut som både berör och upprör Kyokushinsverige.
   – Jag är enormt besviken. Det har blivit politik och det är våra idrottare som blir lidande, säger Kyokushinförbundets ordförande Virpi Alajarva.


Vid 2009 års årsstämma beslutades att Kyokushin är en egen idrott som fick ett eget underförbund under Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

“Vill inte ha pajkastning”
Det stämmobeslutet röstade alla för, även karaten som då fortfarande var med i Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Ändå har Svenska Karateförbundet, utan att meddela SB&K, både sökt och fått SM för Kyokushin. Därmed hindras Kyokushin att inom SB&K anordna SM. Svenska Budo & Kampsportförbundet fortsätter självfallet att arbeta för att SM ska ligga där idrotten finns.
   – Jag vill inte ha någon pajkastning. Jag förlitar mig på den formella gången, den har vi följt hela tiden. Det är otroligt synd om våra idrottare som inte får ha sitt efterlängtade SM, säger Virpi Alajarva.

“Tråkigt och tomt”
Jimmie Collin tillhör Keiko, den klubb som skulle ha arrangerat första SM för Kyokushin den 23:e oktober. Jimmie är också Sveriges kanske störste stjärna inom Kyokushin, med flera internationella mästerskapsmedaljer på meritlistan.
   – Jag är chockad. Det känns oerhört tråkigt och tomt. Jag hade verkligen sett fram emot att få chansen att tampas om att bli svensk mästare.
   – Det är som om Badminton skulle ges SM-status i tennis. Jag är så klart jättebesviken, säger Collin.

Virpi Alajarva håller med om att processen är märklig och hennes besvikelse över det uteblivna SM:et är påtaglig.
   – Först och främst är jag besviken över att våra idrottare blir drabbade av den så kallade politiken, de får inte tävla. Sedan också för att vi har följt spelreglerna och ändå är det vi som inte får ha SM i Kyokushin den 23 oktober.

Också Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd är bedrövad över den uppkomna situationen.
  
 – Det är förfärligt att idrottare nekas SM i sin egen idrott. Det kan vi inte acceptera.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52