Sara Widgren ser fram emot VM-debuten

Det är mindre än två veckor kvar till VM i ju jutsu som hålls i S:t Petersburg. Sara Widgren från Nacka Dojo har haft en kometutveckling de senaste åren och gör nu sitt allra första senior-VM.
   – Det ska verkligen bli jätteroligt, säger hon till budokampsport.se.


Sara Widgren är en speciell personlighet. En tävlingsmänniska utöver det vanliga, men samtidigt varm och avspänd till det privata.

15 november 2010  |  Jonathan Broberg

Det är mindre än två veckor kvar till VM i ju jutsu som hålls i S:t Petersburg. Sara Widgren från Nacka Dojo har haft en kometutveckling de senaste åren och gör nu sitt allra första senior-VM.
   – Det ska verkligen bli jätteroligt, säger hon till budokampsport.se.


Sara Widgren är en speciell personlighet. En tävlingsmänniska utöver det vanliga, men samtidigt varm och avspänd till det privata.

Redan i mars var hon nominerad på Kampsportsgalan och har efter det fortsatt att ta stora kliv framåt i sin ju jutsuutveckling.
   – Jag vet vad jag vill och jag satsar helhjärtat på det jag ställer upp i. Jag har tävlingsvana sedan jag var väldigt liten och ju jutsu är otroligt roligt.

Sara har tävlat i ju jutsu sedan 2002. Men det var ändå inte alls säkert att satsningen skulle bli just inom ju jutsu.
   – Jag har simmat på elitnivå parallellt med ju jutsun, men simningen skadade mina axlar så pass att jag var tvungen att sluta med det. Det är jag i och för sig inte alltför nedstämd av idag.

“Jag kan höra nationalsången spelas”
För om mindre än två veckor gör Sara debut i VM för seniorer. Vägen dit har varit kantad av både med- och motgång, men hon har själv jobbat hårt både fysiskt och mentalt inför mästerskapet.
   – I Ryssland kan nästan allt hända. Det kan bli så att det sitter 8000 på läktarna, kampsport är väldigt stort där, och då gäller det att vara väl förberedd. Träningsmässigt ligger jag också i bra fas. Rickard (Carneborn) min tränare har lagt upp ett bra program, som vi båda tror på.

Att samtala med Sara Widgren kan vara som att samtala med en redan etablerad världsstjärna. Hon är lugn och behärskad, säger hela tiden kloka saker och har tydlig målbild framför sig.
   – När jag målat upp olika scenarios för mig själv inför VM, så ser jag mig stå överst på prispallen. Jag kan höra nationalsången spelas.

Sara, är det lätt att du har för höga förväntningar på dig själv?
   – Både ja och nej. Jag sätter alltid höga krav på mig själv, ja. Men det är klart att jag åker till VM också för att se och lära. Men det gör man ju egentligen alltid, oavsett vilken erfarenhet du har. Jag tycker att om man inte åker till ett mästerskap för att vinna, då kan man lika gärna stanna hemma.

Under en tid nu och fram till VM är det emellertid hårdträning som gäller. Sara snittar just nu på 12 pass i veckan – allt för att vara som starkast och bäst formtoppad om ett par veckor.
   – Träningen har varit fördelad på rena kampsportspass, styrketräning och kondition. Jag tycker själv att jag behövde förbättra mig på vissa specifika delar så jag har blandat in lite judoträning också. Det är jobbigt just nu – men målet är att göra bra ifrån sig på VM och det räcker ganska långt som inspirationskälla.

“Vet att jag är bra”
Det var i början av oktober som Sara fick beskedet från landslagsledningen – du ska med till VM!
   – Det är klart att det kom som en liten chock. Jag har fortfarande svårt att förstå vad det är som händer, men jag klagar inte. Det här är en dröm som går i uppfyllelse.

Sara har också ägnat en del tid åt att analysera sina egna matcher. Hon har rätt bra koll på förmodade motståndare, men det viktiga för ett bra genomfört VM ligger på hennes egen prestation.
   – Ja, så är det. Visst kan du titta på dina motståndare och försöka se deras sätt att fightas på, men jag måste mer fokusera på min egen insats. Jag vet att jag är bra, annars skulle jag aldrig fått chansen att åka till VM. Det gäller bara att också kunna njuta och ha roligt.

Den 27:e november startar VM i ju jutsu. Då får vi se hur det går för supertalangen från Nacka.

Text: Jonathan Broberg

 

51
43
52