Mike Wall om stundande SM i BJJ


Lördagen den 11 december är det dags för det första historiska SM i BJJ (brasiliansk jiujitsu) och det är därför bråda dagar i Helsingborg där evenemanget skall äga rum. Vi fick en pratstund med huvudarrangören Mike Wall på Fenix Kampsport för att kolla läget inför den stundande tävlingen.

2 december 2010  |  Jonathan Broberg


Lördagen den 11 december är det dags för det första historiska SM i BJJ (brasiliansk jiujitsu) och det är därför bråda dagar i Helsingborg där evenemanget skall äga rum. Vi fick en pratstund med huvudarrangören Mike Wall på Fenix Kampsport för att kolla läget inför den stundande tävlingen.

Hej Mike, en klassisk sportfråga. Hur känns det?
   – Jo det känns faktiskt ganska bra. Som du säkert förstår är det massor att göra nu när vi närmar oss sista veckan.

Vad är det som återstår att göra?
   – Det är alltid massor av saker som återstår att göra. Det spelar liksom ingen roll när man börjar så är det alltid likadant. Eftersom det är tre SM tävlingar på en gång och det skall genomföras på en kompakt dag så handlar mycket om planering. Att hitta rätt antal funktionärer som skall få sin utbildning och arbetsuppgifter. Sedan självklart en hel mängd andra saker med logistik av mattor, personal, bokning av hotell, kontakt med media, bokning av annonser, framtagande av trycksaker mm. Innan tävlingen skall även tävlingsarenan byggas upp med alla matttor, uppvärmningsområden, skyltar, flaggor etc. Det finns saker att göra med andra ord.

Jobbar du heltid med detta nu eller?
   – Om det vore så väl. Nej det mesta görs på kvällar, nätter och helger eftersom jag har ett jobb som verksamhetschef på ett stort vitvaruföretag. Men det är viktigt att betona att jag är inte ensam om detta evenemang. Vi har regelbundet varje onsdag kväll telefonmöten med styrelsen i BJJ Förbundet och de drar ett stort lass också. Detsamma gäller alla de duktiga stabmedarbetare från Fenix Kampsport som hjälper till.

Är det några som du vill nämna speciellt?
   – Alla funktionärer oavsett uppgift är lika mycket värda eftersom ett evenemang aldrig är starkare än den svagaste länken, men självklart finns det en handfull som drar ett lite större lass. Alla i staben som består av mig själv, Erik Rosander, Kattis Sciba, Christel Broberg, Clas Bjurestig, Roger Bjelk, Lotta Wall och några till är oerhört värdefulla. Utan deras hjälp och kloka råd hade detta inte gått att genomföra.

Vad kan deltagarna förvänta sig nästa lördag den 11 december?
   – Först och främst hoppas vi på ett stort deltagarantal. Det är alltid så att de flesta väntar in i det sista på att anmäla sig så det blir mycket administrativt arbete till helgen. Men det de tävlande kan vänta sig det är förhoppningsvis en oförglömlig dag på Idrottens Hus. Vi skall göra vårt yttersta att deltagarna kan koncentrera sig på att tävla så tar vi hand om resten.

Det har ryktats om tävling på många mattor samtidigt?
   – Ja det stämmer. Vi kommer att ge oss på konststycket att tävla på 12 mattor samtidigt! Skulle antalet deltagare bli färre än beräknat kanske vi kan gå ner i antal något, men vi har tagit höjd för 12 mattor samtidigt. Detta har inneburit en rejäl utmaning eftersom det krävs extra många domare och funktionärer. Hallen måste klara av att lägga ut så många mattor, och att hitta så mycket matta har inte varit lätt! En stor eloge till SBI som ställer upp med detta för att svensk BJJ skall få en bra inramning!

Vem blir huvuddomare?
   – Det blir Marcelo Yougii Santiago som blir huvuddomare. Han är mycket kompetent och är en välkänd profil inom både svensk och utländsk BJJ. Tillsammans med resten av de duktiga domarna skall han och jag hålla ihop det rent sportsliga under tävlingen.

Vad är det för tider som gäller?
   – Först och främst är det sista anmälningsdag på lördag den 4 december! Efter midnatt stänger anmälningsfönstret! Under lördagen kollar vi igenom anmälningarna som kommit in och senast på tisdag den 7 december måste inbetalningen vara oss tillhanda. Nästa tid som gäller är sedan tävlingsdagen den 11 december då allting skall avgöras. Det är en samling för alla domare och funktionärer kl 10.00 för att vara väl förberedda för tävlingen som skall starta kl 11.00. Då kommer kommunalfullmäktiges ordförande Carin Wredström att inviga tävlingarna. Sedan pågår kvaltävlingarna mellan kl 11.00 – 18.00 och sedan är det tid för finalerna på kvällen mellan kl 19.00 – 21.00.

Låter som ett späckat program?
   – Ja det stämmer. Vi kommer att ha registrering och invägning öppen från kl 09.00 och under hela dagen kommer det att finnas en cafeteria öppen där man kan köpa allt från varm och kall mat, till dricka, kaffe, te, frukt, godis mm. Funktionärerna som jobbar här kommer att ha fullt upp hela dagen. Sedan är tanken att det skall vara en späckad dag med mycket aktiviteter där man skall få en bra bild av vad svensk BJJ står för.

Om man ej kan komma till Helsingborg, kan man följa tävlingen ändå?
   – Ja, tävlingen kommer att sändas live av Spotifight ( läs mer på www.spotifight.se) . Sedan kan man givetvis få resultat och annat både på förbundets egen hemsida, tävlingssidan, Fenix hemsida och ett flertal andra media. Men håll med om att det är häftigast att uppleva det live. På kvällens finalpass hoppas vi att det kommer mycket publik och löser biljett i dörren för att ge SM i BJJ en häftig inramning. Tack vare ett bra samarbete med tidningen CITY och Helsingborgs Dagblad kan många gå 2 betala för 1 och det hoppas vi skall ge alla chansen att komma och titta!

Vad är din största önskan just nu?
   – Det är att vi från Fenix Kampsport och Svenska BJJ Förbundet kan leverera en härlig dag av upplevelser, action och spänning lördagen den 11 december. Jag vill även lyfta på hatten för alla funktionärer som fram till nu har lagt ner ett stort jobb och kommer att göra så även på tävlingen. Jag hoppas att alla deltagare och publik visar dom sin uppskattning genom att ge dom ett berömmande ord under tävlingen. Sedan givetvis ett stort tack till min familj som låter mig få göra det jag älskar mest i livet, att leverera idrottsglädje till alla!

För mer information om SM i bjj, se www.bjjsm.se.

Rubrikfoto: Magnus Hartman