51 medaljörer 2010 – här är samtliga brons


Svenska Budo & Kampsportsförbundet har under 2010 firat det 50:e levnadsåret. Det har märkts bland annat genom startandet av Kampsportsgalan. Men idrottarna passade också på att göra firandet extra minnesvärt, då hela 51 internationella mästerskapsmedaljer har vunnits. Budokampsport.se har listan på samtliga medaljörer under året. Vi börjar med årets bronsmedaljer.

16 december 2010  |  Jonathan Broberg


Svenska Budo & Kampsportsförbundet har under 2010 firat det 50:e levnadsåret. Det har märkts bland annat genom startandet av Kampsportsgalan. Men idrottarna passade också på att göra firandet extra minnesvärt, då hela 51 internationella mästerskapsmedaljer har vunnits. Budokampsport.se har listan på samtliga medaljörer under året. Vi börjar med årets bronsmedaljer.

Arnela Hadzisulejmanovic, submission wrestling (VM)
Gick mot en väldigt fin säsong, som inleddes med dubbla brons på VM, men en oturlig skada satte temporärt stopp för tävlandet. Svarade för ett fint Combat Games – med avslitet korsband.

Mikael Knutsson, submission wrestling (VM)
Knutsson blev en av VM:s kungar. Bronsmedaljen vann han i klassen med Gi. Det skulle gå ännu bättre utan dräkt…

Maria Olsson, wushu (EM)
Under flera år har det största svenska medaljhoppet i wushu hetat Nils Widlund. Men Maria Olsson visade under EM i Turkiet på våren att fler finns att tillgå. Ett mycket starkt brons i damernas -56 kilos senare och vi förstår varför.

Anton Villberg, ju jutsu (Junior-EM)
Svensk ju jutsu befarades få en tuff generationsväxling efter storstjärnan Johan Ingholts sorti från de stora tävlingarna. Den växlingen ser ut att inte behöva bli alltför jobbig. Anton Villberg är bara en i raden av duktiga unga på frammarsch. Fint brons i Junior-EM.

Patrik Lövefeldt, thaiboxning (EM)
Svensk thaiboxning fortsätter att producera. Under vårens EM blev det fem medaljer. Lövefeldts brons satte standarden och blev en liten hint om hur EM skulle gå.

Linn Vennergren, thaiboxning (EM)
Har under några år haft en fin utveckling och EM blev inget undantag för Vennergren. Kunde dock inte riktigt följa upp det fina bronset i EM med ytterligare medalj under VM, där hon försvann tidigt.

Daniel Svensson, BJJ (VM) blåbältare
Tog en av Sveriges fem medaljer under VM i BJJ. Det blev ett brons för Svensson, som till vardags tillhör klubben Prana Bjj.

Malin Johansson, BJJ (VM) vitbältare
Även Malin Johansson från Yamasaki Academy svarade för ett fint mästerskap.

Maxine Thylin, BJJ (VM) lilabältare
Hade ett bra mästerskap som ledde till två bronsmedaljer, en i sin egen vikt och en i den öppna viktklassen.

Jimmie Collin, kyokushin (EM)
Sveriges i särklass störste stjärna inom kyokushin just nu hade laddat stenhårt för EM i Barcelona. Det gick – sådär. Det blev visserligen ett brons, men Collin som var nominerad på Kampsportsgalan, hade själv siktet högre.

Martin Ahktar, thaiboxning (Combat Games)
Helt plötsligt var den här, kampsportens största internationella tävling någonsin. Ahktar från Malmö har under flera års tid varit ett hett framtidsnamn för svensk thaiboxning. På Combat Games visade han varför och var snubblande nära en final, men vann ett brons.

Jodolandslaget, (EM)
I den lilla sporten Jodo är Sverige en nation att räkna med. Under EM i Bryssel visades det åter en gång. Lagbronset imponerade.

Jesper Waldestål, Jodo (EM)
Waldestål från Falkenberg är en pålitlig medaljmaskin och under Bryssel-EM blev han åter bäste svensk med dubbla medaljer, både individuellt och i lag.

Mattias Awad, submission wrestling (EM)
Inte en av de största medaljfavoriterna i en otroligt stark svensk trupp. Men då EM lite blev en reaktion på det fenomenala VM:et, var Awad en av de mest positiva inslagen.

Mats Nilsson, submission wrestling (EM)
Klev in i EM med skyhöga förväntningar på sig efter VM-guldet tidigare under året. Nilsson gjorde inget dåligt mästerskap, men en rätt lam inledningsförlust förstörde guldchanserna.

Iaidolandslaget, (EM)
EM i Paris blev ett styrkebesked av den svenska truppen som lyckades väl i den stenhårda konkurrensen. Sveriges lag bestod av Jesper Waldestål, Matti Pajaujis och Mattias Jansson.

Roy Alvarez, wushu (Junior-EM)
Unge Alvarez benämns allt oftare som en ”coming man” inom svensk wushu. Hans utveckling bekräftar det och under EM i våras i Turkiet stod svensken ut i juniormästerskapet och vann ett förnämligt brons.

Ulf Byman, thaiboxning (VM) b-klass
Stockholmare Byman från Slagskeppet gjorde en stark VM-turnering. Dock blev det en snöplig sorti i semifinalen, men åter medalj på ett stort mästerskap för Byman.

Emma Tyni, thaiboxning (VM)
Tyni imponerade under första delen av VM i Thailand. Men i semifinalen mot marockanskt motstånd tog VM-drömmen slut. Det stannade vid ett brons.

Text: Jonathan Broberg

2
8
10