51 medaljörer 2010 – här är samtliga silver


Svenska Budo & Kampsportsförbundet har under 2010 firat det 50:e levnadsåret. Det har märkts bland annat genom startandet av Kampsportsgalan. Men idrottarna passade också på att göra firandet extra minnesvärt, då hela 51 internationella mästerskapsmedaljer har vunnits. Budokampsport.se har listan på samtliga medaljörer under året. Idag fortsätter vi med silvermedaljörerna.

17 december 2010  |  Jonathan Broberg


Svenska Budo & Kampsportsförbundet har under 2010 firat det 50:e levnadsåret. Det har märkts bland annat genom startandet av Kampsportsgalan. Men idrottarna passade också på att göra firandet extra minnesvärt, då hela 51 internationella mästerskapsmedaljer har vunnits. Budokampsport.se har listan på samtliga medaljörer under året. Idag fortsätter vi med silvermedaljörerna.


Eddy Bengtsson, submission wrestling (VM)
Den forne OS-brottaren avslutade under 2010 sin aktiva karriär. Han gjorde det med en uppmärksammad MMA-match, men också genom att bli svensk mästare i SW. Och under våren svarade den reslige göteborgaren för ett mycket fint VM, där han tillslut bärgade hem en silvermedalj.

Christian Sandberg, submission wrestling (VM)
Sandberg är en av Sveriges mest rutinerade inom SW. Han har otaliga mästerskap bakom sig och under vårens VM siktade han högt. Det räckte hela vägen fram till final, där han emellertid fick nöja sig med att vinna silvret.

Martin Hedenberg, submission wrestling (VM)
Kallad ”greven” och intog VM med stort självförtroende. Hedenbergs fina prestation, det blev ett silver, gav honom sedermera också en plats i Combat Games. Hedenberg blir att räkna med även framöver för svenskt vidkommande.

Dusanka Bozovic, submission wrestling (VM)
Bozovic har fina resultat från flera tävlingar och när VM började visade hon direkt klass. Dock vred hon till knäet och kunde inte göra sig själv rättvisa fullt ut, men ändå en bärgad silverpeng i den öppna viktklassen.

Anny Hammarsten, submission wrestling (VM)
En av svensk kampsports största stjärnor under 2010. När man vinner allt i Tennis kallas det Grand Slam, och hade det inte varit för en neslig finalförlust i disciplinen utan dräkt, NoGi, hade Katrineholms stolthet faktiskt gjort just det – vunnit allt.

Nils Widlund, wushu (EM)
Svensk wushus stora affischnamn. Trots ung ålder endast 24 år, är han extremt rutinerad. När Widlund ställer upp i mästerskap är medalj nästan innan tävling vigt åt stockholmaren. Ett världsnamn i wushu, snart ett världsnamn även i kickboxning. Men i EM i Turkiet blev det inget guld, Widlund förlorade en jämn final.

Fredrik Widgren, ju jutsu (Junior-EM)
När svensk ju jutsu var som störst för några år sedan hette syskonparet Ingholt i efternamn. Snart dominerar ett annat syskonpar med namn Widgren. Fredrik från Nacka fick en fin resa fram till EM-finalen, där det dock tog slut. Syster heter för övrigt Sara…

Madeleine Vall, thaiboxning (EM)
En av svensk thaiboxnings mest spännande namn på damsidan. Vall färdades snabbt och bra genom EM fram till finalen. Hade emellertid ett betydligt svårare VM, men silvermedaljen i EM imponerade.

Malik Bah, thaiboxning (EM)
Göteborgaren har haft ett bra 2010. Standarden sattes redan på vårens EM och Bah gjorde även hyfsat ifrån sig under VM.

Marcus Öberg, thaiboxning (Combat Games)
Den timide och ödmjuke skåningen blev i mars utsedd till Årets Kampsportare 2009. Det epitetet levde han med råge upp till under några förtrollade dagar i Kina. Att i Kina vinna mot en kines i semifinal tyder på både klass och kyla. Öbergs tekniska stil har fört honom närmare och närmare världstoppen. Combat Games var bara en mellanlandning på vägen dit.Sida Yin, jodo (EM)
Svensk jodo har på slutet handlat ganska mycket om Jesper Waldestål och Sida Yin. EM blev inget undantag och Yins förnämliga fokus och teknik förde honom ända fram till silvermedalj.

Ida Hansson, submission wrestling (EM)
Med Hadzisulejmanovic skadad var det fritt fram för Ida Hansson i hennes rätta viktklass under EM i Polen. Hansson fick, sent omsider, upp ångan och visade varför hon blir att räkna med framöver. EM slutade med en silvermedalj.

Johanna Hjärn, submission wrestling (EM)
En riktig kämpe. En idrottare med Hjärnvilja… Johanna var på förhand inte bland de största medaljaspiranterna, men kom ändå hem med ett silver runt halsen.

Phillipe Nicolle, submission wrestling (EM)
EM:et skulle bli historiskt för Sverige – var det tänkt. Siktet var inställt på att bli bästa nation, men de riktigt tunga namnen hade det tufft. Nicolle kom underifrån, kan man kalla det, och var mycket välförtjänt av finalplatsen efter en oerhört fin EM-resa.

Jesper Waldestål, iaido (EM) nidan
Paris var skådeplatsen för iaido-EM under hösten. Medaljmaskinen från Falkenberg, Jesper Waldestål, som redan vunnit medaljer under året i jodo var lika distinkt och vägvinnande i sin iaido. Det blev ytterligare ett silver för Waldestål, som i mars var nominerad på Kampsportsgalan.


Joel Bergmark, iaido (EM) shodan

Bergmark har varit med ett tag nu och det är inget snack om att Joel från Skellefteå är i toppen för att stanna. EM-silver blev det den här gången.

Soumia Mehnaoui, wushu (Junior-EM)
Ytterligare en talang som står och knackar på dörren till de riktigt stora inom svensk wushu. Junior-EM i Turkiet blev en fin framgång för Mehnaoui som likt Roy Alvarez på sikt kommer ge lite understöd till Nils Widlund.

Elina Nilsson, thaiboxning (VM)

Göteborgskan Elina Nilsson hade en minst sagt annorlunda uppladdning inför VM. Hon blev påkörd av en bil och hade rejälänglavakt. VM-starten var i klar fara, men Nilsson bet ihop. Trots sviter och smärtor från bildramat gick Elina in i semifinal och vann. I finalen höll hon emellanåt jämna steg mot en nästan läskigt rutinerad turkiska. Bara att Nilsson startade VM är en enorm bedrift. Att hon sedan också tar ett silver är inget annat än en hjälteinsats.

Lina Länsberg, thaiboxning (VM)
Länsberg med rötter i Värmland gick fram som en ångvält i VM. Linas målmedvetenhet och hennes snabba, tekniska stil rev ner poäng. I finalen svarade Länsberg för den bästa prestationen under VM, men det räckte ändå inte till guld.

Petter Wallin, thaiboxning (VM) b-klass
Sundsvallssonen Wallin har haft en stegrande utvecklingskurva sedan han startade med thaiboxning. Det var inte många som räknade Wallin till medaljaspirant innan tävlingarna. Men han visade fin tåga rakt igenom och var tillslut snubblande nära guldmedaljen.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52