Nyheter

51 medaljörer 2010 – här är samtliga guld


Svenska Budo & Kampsportsförbundet har under 2010 firat det 50:e levnadsåret. Det har märkts bland annat genom startandet av Kampsportsgalan. Men idrottarna passade också på att göra firandet extra minnesvärt, då hela 51 internationella mästerskapsmedaljer har vunnits. Budokampsport.se har listan på samtliga medaljörer under året. Idag fortsätter vi med guldmedaljörerna.


Svenska Budo & Kampsportsförbundet har under 2010 firat det 50:e levnadsåret. Det har märkts bland annat genom startandet av Kampsportsgalan. Men idrottarna passade också på att göra firandet extra minnesvärt, då hela 51 internationella mästerskapsmedaljer har vunnits. Budokampsport.se har listan på samtliga medaljörer under året. Idag fortsätter vi med guldmedaljörerna.

Mikael Knutsson, submission wrestling (VM)
Den relativt okände och orutinerade 29-åringen åkte till VM i Krakow med ganska lite träning bakom sig. Knutsson, tillhörandes Gladius MMA från Göteborg, hade på grund av en armskada inte kunnat förbereda sig optimalt. Men när VM inleddes var det inget som märktes. Han tog för sig på en gång och när vinsterna rullade in, steg också svenskens självförtroende. Det var en liten knall som bjöds på i polska Krakow och att Mikael Knutsson skulle bli världsmästare i No Gi -110 kg, var en ordentlig smällkaramell.

Mats Nilsson, submission wrestling (VM)
Krakow-VM blev en enda lång svensk uppvisning. Det blev hela 11 VM-medaljer varav tre guld. Mats Nilsson har varit med i toppen ett tag och hans prestation under VM kan ses lite som en återbäring av det. Nilsson, med rötter från både judo och BJJ, svarade för ett stabilt VM där det tidigt kunde skönjas att något stort var på gång. VM-guldet gav också en biljett till Combat Games i Kina, där Mats för övrigt slutade fyra.

Anny Hammarsten, submission wrestling (VM)
Hammarsten från Katrineholm är en av Sveriges största kampsportsprofiler. 2010 blev ett sagolikt år för Anny, där resan började i Krakow. Hammarsten blev något av VM:s drottning då hon tog silver med Gi och guldet således utan dräkt. Redan ifjol var hon nominerad till Kampsportsgalan och även utsedd till Årets kvinnliga idrottare i Katrineholm. Vad ska hon då inte bli efter det magiska 2010?

Sara Widgren, ju jutsu (Junior-EM)
Nacka Dojos guldklimp. Endast 19 år gammal är Sara Widgren kanske redan nu den störst lysande ju jutsustjärnan. EM-guldet vanns av bara farten och blev en ordentlig ”boost” för självförtroendet. Blev under hösten uttagen till senior-VM där supertalangen var snubblande nära en medalj i sin debut i seniormästerskap. En tjej Sverige kommer att ha oändligt stor nytta av framledes om utvecklingen fortsätter i samma stil.

Elina Nilsson, thaiboxning (EM)
Göteborgskan med de gyllene händerna var frapperande stark under EM i Rom på vårkanten. Själva EM var bedrövligt arrangerat och krävdes enormt fokus av de tävlande. Många var det som förundrades över Elinas finalmotståndare från Kroatien, som nog såg ut att vara betydligt större i vikt än de -75 kg som tilläts. Trots det svarade svenskan för en prestation utöver det vanliga och blev välförtjänt europamästarinna.

Sebastian Brosché, BJJ (VM) vuxenklass och öppen viktklass för lilabältare
Från ingenstans dök plötsligt Sebastian Brosché upp. Han hade nyligen fått sitt lila bälte och var i sanningens namn ingen stor guldaspirant på förhand. Men när VM väl startade i Kalifornien visade Brosché, med rötter från judo, upp en mycket stilartad och vägvinnande BJJ. Finalen i den öppna viktklassen blev en ordentlig batalj. Efter en intensiv tillställning vann Brosché med 2-1 i fördelar och kunde titulera sig dubbel världsmästare för lilabältare.

Amir Albazy, BJJ (Junior-VM) blåbältare
Albazy blev i och med vinsten på Kampsportsgalan Årets Genombrott, den som vann galans första pris i historien. Stockholmaren hade ett fantastiskt fjolår, men ett minst lika bra 2010. Det började som det brukar för 16-åringen, nämligen att han vann guld i Junior-VM. Albazy vann sedan även SM för seniorer i submission wrestling och får räknas som ett av de allra största framtidsnamnen inom svensk kampsport. Hade han bara haft åldern inne, måste vara minst 18, hade han säkerligen gjort avtryck i seniormästerskapen.

Anny Hammarsten, submission wrestling (EM)
Då flera andra av landslagets storstjärnor hade ett tungt EM, visade Hammarsten åter prov på sin klass och att vara bäst när det verkligen gäller. Hammarsten var fullständigt överlägsen under EM i Gorlica och vann samtliga fyra matcher, två på submissions och två på poäng. Sveriges främsta stjärna inom submission wrestling under 2010.

Caroline Ek, kickboxning (EM)

Ojojoj, vad ska man säga? Ek klev in till 2010 som regerande titelhållare i WAKO PRO. Hennes överlägsenhet får motståndare att hoppa av till höger och vänster när de ser hennes namn i deltagarlistan. Till EM hade Ek bantat ned sig en viktklass för att få mer motstånd och fler matcher. Men tillslut stod bara ryskan Olga Kochetkova kvar på listan. Ek pulveriserade, som väntat, sitt motstånd och efter drygt en minut var matchen till ända. Ek vann sist pris på Kampsportsgalan och är en av de mest lysande stjärnor som finns i det här landet när det handlar om kampsport. Oerhört – nästan otäckt – imponerande.Sadibou Sy, thaiboxning (VM) b-klass
”Sadi” svischade fram under ett par magiska dagar i Bangkok under december. Han imponerade stort hela vägen fram till finalen, där en begynnande skada tvingade stockholmaren att ändra taktik. Letten Ters Rinalds i finalen hade uppenbara bekymmer med svenskens frenetiska boxning, framför allt. I den tredje ronden pressade Sy stenhårt tillbaka Rinalds och tillslut bröt domaren matchen. Vad Sys VM-guld kan vara värt får framtiden utvisa, klart är att hans prestation under VM inte kunde varit mycket bättre än så.

Text: Jonathan Broberg