Internationell professionell MMA i Sverige beviljas

Kampsportsdelegationen har godkänt Svenska MMA-förbundets ansökan om att på svensk mark tillåta internationell professionell MMA.
  – Ett mycket trevligt besked, säger MMA-förbundets ordförande August Wallén till budokampsport.se.

22 december 2010  |  Jonathan Broberg

Kampsportsdelegationen har godkänt Svenska MMA-förbundets ansökan om att på svensk mark tillåta internationell professionell MMA.
  – Ett mycket trevligt besked, säger MMA-förbundets ordförande August Wallén till budokampsport.se.


Så är det då klart, det som varit på gång ett tag. Internationell professionell MMA beviljas tillstånd av kampsportsdelegationen.

Ett beslut som både glädjer och får August Wallén att pusta ut.
   – Nu har vi komplett MMA, skulle man kunna säga. Vi har steget från shootfighting till amatör-MMA och svensk proffs MMA. Och så nu då professionell MMA med internationella regler.

Många menar att detta medför en större säkerhetsrisk för MMA-utövarna, nu när regler som tidigare inte funnits i Sverige godkänns. Men den kritiken är Wallén inte alls beredd att hålla med om.
   – Nej, det är ju precis tvärtom. Nu kan vi inom landet, med den otroliga säkerhetsapparat vi har, utbilda våra elitaktiva på ett helt annat sätt. De får en naturlig utvecklingskurva, där det inte längre kan bli så att en relativt oerfaren idrottare ska kasta sig in på den internationella scenen bara för att få matcher. Vi har troligen redan innan det mest utbredda säkerhetstänket i hela idrotts-Sverige, skulle jag tro. Dessutom har vi nog världens säkraste MMA inom vårt lands gränser.

August, om du fick ta fram kristallkulan och sia in i MMA-framtiden för 2011, hur skulle den se ut då?

   – Om jag fick välja? Då skulle vi ha en väletablerad amatörliga med många utövare. Vi skulle ha ett SM med mycket god verksamhet på, med direktsänd mediabevakning förstås. Och jag skulle önska att vi får en utländsk organisation som anordnar en gala i den största idrottsarenan. Sedan kommer även de galor som redan arrangeras att fortsätta att utvecklas.

Är det rimligt att tro det?
   – Alla har vi väl våra drömmar, eller hur?

Varför har det varit så angeläget för MMA-förbundet att få till stånd internationell professionell MMA i Sverige? 
  – För att få en komplett tävlingstrappa. Det är vår skyldighet som förbund att se till att våra idrottare ges chansen att kunna konkurrera, utvecklas och klättra inom sin idrott, kopplat att se till att idrotten är så säker som möjligt. Det är inte så att delegationen delar ut tillstånd till höger och vänster, utan i detta fall handlar det om godkännande, inte enbart av regelverk, utan av en helhetslösning som går ut på att garantera att idrottare inte tävlar på en nivå som de inte befinner sig på.

Stefan Stenudd, ordförande i Svenska Budo & Kampsportsförbundet tycker också att det är ett roligt besked.
   – Det här är förstås ett bra besked för svensk MMA. Det innebär också ett stort ansvar, ett ansvar som MMA-förbundet tidigare visat att de är mogna att ta.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Magnus Hartman

51
43
52