Ozan i annorlunda match i Thailand

På fredag går Håkan Ozan, ordförande i Svenska Kickboxningsförbundet, en udda match i Thailand. Han kommer gå ”bare knuckle” i K.O fight, det vill säga endast linda utan handskar och matchen kan endast vinnas på knock.
   – Ska enbart bli kul, säger han.

19 januari 2011  |  Jonathan Broberg

På fredag går Håkan Ozan, ordförande i Svenska Kickboxningsförbundet, en udda match i Thailand. Han kommer gå ”bare knuckle” i K.O fight, det vill säga endast linda utan handskar och matchen kan endast vinnas på knock.
   – Ska enbart bli kul, säger han.


Sedan handskar infördes i thaiboxningen i Thailand i början av 1900-talet så är det inte längre tillåtet att arrangera matcher i Muaythai med enbart lindor. Men ibland genomförs sådana matcher ändå med tillstånd från den lokala polisen (exempelvis så genomförs regelbundet landskamper mellan Thailand och Burma enligt dessa regler). Dock tillåts dessa matcher numera normalt endast med vissa regelförändringar – istället för de ordinarie fem ronderna om tre minuter så genomförs bare knuckle-matcherna i tre ronder om två minuter för att försöka minska mängden skador något, och därmed även kritiska röster mot sådana event.

Matchen är också en “K.O. fight”, vilket innebär att man har matchtiden på sig att vinna på K.O. Matchen har inga poängdomare, och står båda fighters fortfarande upp när tiden är ute så förklaras matchen automatiskt som “draw”. Enda sättet att vinna är alltså på K.O.  
   – Armbågar och knän är ju ändå redan blottlagda, och då jag själv är rätt hyfsad på boxningen så ser jag enbart fördelar för min del”, hälsar Håkan från Thailand. “Detta blir min tionde match i Thailand, och sju av mina matcher har jag vunnit på knock out, så detta ska enbart bli kul.

Text: Jonathan Broberg

0
0
0