Ek inför sitt första SM i thaiboxning


Världsstjärnan i kickboxning Caroline Ek från Västerås Kampsportscenter gör i helgen debut i SM-sammanhang i thaiboxning. Det är kvaldags i Varberg på lördag och Ek är ett av många intressanta namn på SM.
   – Det ska
 naturligtvis bli kul att se hur man som kickboxare står sig bland Sveriges bästa thaiboxare, säger hon till budokampsport.se.

7 februari 2011  |  Jonathan Broberg


Världsstjärnan i kickboxning Caroline Ek från Västerås Kampsportscenter gör i helgen debut i SM-sammanhang i thaiboxning. Det är kvaldags i Varberg på lördag och Ek är ett av många intressanta namn på SM.
   – Det ska
 naturligtvis bli kul att se hur man som kickboxare står sig bland Sveriges bästa thaiboxare, säger hon till budokampsport.se.

2009 vann Caroline Ek som första svensk i historien proffstiteln i WAKO PRO i kickboxning. Ifjol lekte hon hem ett EM-guld.

Det är så Eks karriär i stort sett har sett ut. Framgångar och åter framgångar. Hon är ett av kampsportens stora affischnamn, trots att hon faktiskt bara är 26 år. Men framgångarna har också fått hennes motståndare att blekna – ibland så pass att de dragit sig ur matcher.

Det har medfört att Ek sneglat mot andra kampsporter. Och i helgen gör hon således SM-debut i thaiboxning.
   – Jag känner att jag har uppnått de mål jag hade i kickboxning och vill göra något nytt, och jag vet att det finns bra motståndare i min viktklass som jag gärna vill möta. Dessutom ser jag det som ett steg på vägen mot en eventuell MMA-karriär.

Ny idrott – men samma upplägg
Ek har ett träningsupplägg som hon trivts med tidigare, och hon har inte sett någon som helst anledning att ändra på det – trots den nya idrotten. Den sista veckan innan SM blir fokus mestadels lagd åt konditionstoppande.
   – Jag har hittat ett bra träningsupplägg som jag kör efter. Det jag har fått fokusera på lite extra är givetvis tekniker som jag inte kört allt för mycket tidigare, som nedtagningar, fasthållningar och clinch. Sista veckan ligger fokus på att toppa konditionen och komma ner i rätt vikt. Dessutom spåna på en game plan och fokusera på målbilden.


Foto: Jonathan Broberg

Caroline, vilken målbild kliver du in i SM med?
  – Jag försöker tänka på att inte lägga för stor press på mig själv, något jag brukar ha problem med. Jag gör debut i thaiboxning på ett SM och kommer för första gången på länge in som en ’under dog’. Men med vinnarskallen jag är utrustad med kan jag bara se framför mig att jag står med bältet efter avklarad final.

För att stå med SM-guldet runt halsen behöver hon emellertid klara av motståndet först. Och den hon känner till mest är samtidigt rimligen den som kan bli svårast att möta – VM-finalisten från 2010 Elina Nilsson.
   – Elina är en av de fighters jag verkligen ser som en utmaning att möta. Hon har skördat stora framgångar inom thaiboxning och verkar ha ungefär samma vinnarskalle som jag.

Trots den egna vinnarskallen är thaiboxningen ett nytt äventyr för Ek. Med fem dagar kvar till kvalet är hon förväntansfull.
   – Jag har kört på mitt vanliga race i uppladdningen men samtidigt är det en helt ny sport, ny organisation och nya motståndare. Jag vet inte riktigt vad som väntar, även om situationen som sådan är välbekant. Thaiboxnings-SM har funnits med i tankarna länge så det ska bli skönt när det äntligen drar igång på lördag.

Vad som ska bli allra roligast, det som Caroline Ek ser fram mot mest, är givetvis att få komma igång med matchandet.
   – Matcherna är ju det som motiverar en att slita som ett djur i flera veckor, så att äntligen få utlopp för all energi och förhoppningsvis utdelning för de timmar man lagt i ringen ska bli skönt. Dessutom ska det naturligtvis bli kul att se hur man som kickboxare står sig bland Sveriges bästa thaiboxare, avslutar hon.

Text: Jonathan Broberg

2
8
10