Svenskt medaljhopp när EM i kyokushin drar igång


Årets första officiella internationella mästerskap, EM i kyokushin, närmar sig. Sverige skickar sex idrottare till Litauen och Vilnius där mästerskapet hålls. Framför allt en av dessa är ett tungt medaljhopp.
   – Vi hoppas och tror att det är dags för Jimmie Collin att gå hela vägen i år, säger Kyokushinförbundets ordförande Virpi Alajarva till budokampsport.se.

14 april 2011  |  Jonathan Broberg


Årets första officiella internationella mästerskap, EM i kyokushin, närmar sig. Sverige skickar sex idrottare till Litauen och Vilnius där mästerskapet hålls. Framför allt en av dessa är ett tungt medaljhopp.
   – Vi hoppas och tror att det är dags för Jimmie Collin att gå hela vägen i år, säger Kyokushinförbundets ordförande Virpi Alajarva till budokampsport.se.

Ifjol i EM i Barcelona tog Jimmie Collin brons. I år när EM avgörs i litauiska Vilnius är han åter Sveriges stora medaljhopp.

Sammanlagt åker sex idrottare, tre i fightingdelen och tre i katadelen, till EM som inleds på lördag.
   – Vi har stora förhoppningar om goda resultat. Jimmie Collin är så klart det största medaljhoppet, men även Fredrik Olsson (figthing) och Johan Isberg (kata) är rutinerade och har hävdat sig väldigt väl förr, säger Virpi Alajarva.

Virpi, hur ser du annars på EM?
   – Det ska bli roligt att det äntligen drar igång. Vi känner oss väl förberedda och det blir intressant att följa alla våra tävlanden på plats.

Här är Sveriges trupp.

Fighting
Jimmie Collin
Fredrik Olsson
Fredrik Johansson

Kata
Johan Isberg
Alicia Lind
Per Holmgren

Fakta
Kyokushin var länge en grenidrott till karate, men är sedan 2009 en egen idrott under Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Idrotten har cirka 2500 utövare i Sverige. Kyokushin betyder ungefär ”den yttersta sanningens sammanslutning” och har sitt ursprung från traditionell karate men har en mer fysisk inriktning och fullkontakt som tävlingsform.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Magnus Hartman