Widlund går superfight på Kung Fu Festivalen


Med bara två dagar kvar till den första Kung Fu Festivalen i Kungsträdgården i Stockholm är svensk sanshous störste affischnamn Nils Widlund avslappnad. Widlund som vunnit SM sedan 2005 kommer emellertid inte att bli svensk mästare 2011.
   – Jag kommer att gå superfight mot en mycket välmeriterad iranier, säger han till budokampsport.se.

13 maj 2011  |  Jonathan Broberg


Med bara två dagar kvar till den första Kung Fu Festivalen i Kungsträdgården i Stockholm är svensk sanshous störste affischnamn Nils Widlund avslappnad. Widlund som vunnit SM sedan 2005 kommer emellertid inte att bli svensk mästare 2011.
   – Jag kommer att gå superfight mot en mycket välmeriterad iranier, säger han till budokampsport.se.

Solen skiner. Värmen är över Medborgarplatsen i Stockholm. Och mitt i vimlet av soltörstande after workare sitter Nils Widlund och smuttar på ett glas vatten.

Han känner sig i bra form inför söndagens stora svenska kampsportshändelse: Kung Fu Festivalen i Kungsträdgården.
   – Det ska bli väldigt roligt och jag har tränat bra, så det kommer bli spännande.

“Har vunnit SM förr…”
Allt sedan 2005 har Nils Widlund vunnit SM i sanshou. Men på söndag bryts den sviten. Widlund har valt att gå en superfight istället.
   – Det var egentligen inget svårt val. Jag vill ha så stor och svår utmaning som det går för att jag ska kunna fortsätta att utvecklas. Visst, lite märkligt känns det –  men jag har vunnit SM förr…*

Motståndaren heter Mohsen Dastvard och kommer alltså från Iran. Och det är en välmeriterad herre som Widlund ställs öga mot öga emot. Dastvard har en bakgrund som thaiboxare och har bland annat gått matcher på Lumpini. Men Widlund räds inte sitt motstånd.
   – Jag vet vad jag kan och jag känner mig i bra form. Jag tror jag har en bra chans att vinna och framför allt ska det bli oerhört roligt.

Genom Kung Fu Festivalen hoppas Widlund att svensk wushu, med sanshou i spetsen, får ett uppsving.
   – Det här betyder väldigt mycket för oss som håller på med den här idrotten. Att vi kommer ut till en bredare publik och slipper svettiga gympahallar långt bort från allt. Kungsan är otroligt häftigt och förhoppningsvis kommer människor att se vilken fantastisk idrott detta är.

Nils, vad är det som gör sanshoun så rolig?
   – Framför allt är det en snabb idrott, men ändå väldigt taktisk. Det finns så många spännande element som gör sanshoun unik. Plattformen man fightas på, alla tekniker och att matcherna inte fastnar upp. I MMA finns brottningsdelen, i thaiboxningen kan man fastna i clinch och så vidare. Det finns inte i sanshou.

Med god form är även Widlunds självförtroende på topp inför söndagens match.
   – Jag vann i tennis mot min gode vän Björn Kjöllerström nyligen, så det är klart att självförtroendet är på topp inför söndagen… (skratt)

Kung Fu Festivalen anordnas för första gången i Kungsträdgården i Stockholm, med start söndag klockan 10.00. SM i sanshou med där efterföljande superfights startar vid 14.00. För er som inte kan se festivalen live hänvisar vi till SVTplay som kommer att direktsända från Kungsträdgården.

För mer information, se www.kungfufestival.se.

Text: Jonathan Broberg