Svenskt EM-guld och EM-silver i kyudo


Sveriges lag i kyudo, japanskt bågskytte, kan numera titulera sig bäst i Europa. Det efter en imponerande insats i EM i Wien som avgjordes i helgen. Lazlo Hennyey vann dessutom silver i den individuella tävlingen.

30 maj 2011  |  Jonathan Broberg


Sveriges lag i kyudo, japanskt bågskytte, kan numera titulera sig bäst i Europa. Det efter en imponerande insats i EM i Wien som avgjordes i helgen. Lazlo Hennyey vann dessutom silver i den individuella tävlingen.

Sverige har fått Europamästare i kyudo. Det efter att EM i Wien avgjorts under helgen.

EM i kyudo, japanskt bågskytte, innebär skytte på 28 meter mot en måltavla som är 36 cm i diameter. I den aktuella tävlingsformen räknas antalet träff oavsett var i tavlan pilen landar.
Den japanska pilbågen är c:a 225 cm lång och pilarna c:a 1 meter långa.

Den formen bemästrade Sveriges lag bestående av Jan Graaf, Tommy Radesäter och Lazlo Hennyey bäst av alla. Sverige segrade på 17 träffar, endast en träff före stornationerna Tyskland och Schweiz som slutade på 16 vardera.

Jan Graaf från Kenshou Kyudo Kai, som har 5 dan, började med kyudo 1998 och detta var hans tredje EM-deltagande.

Tommy Radesäter från Seikyukai kyudoförening har 5 dan och började med kyudo 2002 och detta var hans tredje EM-deltagande. Tommy har sedan tidigare lång erfarenhet av bågskytte och pistolskytte.

Laszlo Hennyey från Seikyukai kyudoförening har 2 dan och började med kyudo 2007 och detta var hans första EM-deltagande. Laszlo har också stor erfarenhet av bågskytte.

Lagtävlingen fungerar även som kvalificering till den individuella finalen.
21 skyttar kvalificerade sig till final och dit tog sig Laszlo Hennyey som ende representant vidare för Sverige.

Graaf glad och stolt
Väl i finalen svarade Hennyey för en strålande prestation och delade silvermedaljen efter åtta träffar, endast en träff efter segrande Elena Akimova från Ryssland.

Så här säger Jan Graaf i roll som tävlande landslagscoach efter EM.
   – Som landslagscoach och representant för svensk kyudo vill jag uttrycka min glädje och stolthet över den svenska prestationen. Alla i laget har del i framgången men jag vill ändock påtala Laszlos utomordentligt starka insats med 90% träff i lagtävlingen, 80% träff i den individuella delen och slutligen 100% träff i avslutande tie-break.

Text och foto: Jonathan Broberg