Jan Graaf om EM-succén


Sveriges landslag i kyudo vann under helgen ett guld och ett silver under EM i Wien. Guldet bärgades i lag där Jan Graaf ingick.
   – Resultatet på EM är oerhört stort för svensk kyudo, både hemma och internationellt, säger han till budokampsport.se.

31 maj 2011  |  Jonathan Broberg


Sveriges landslag i kyudo vann under helgen ett guld och ett silver under EM i Wien. Guldet bärgades i lag där Jan Graaf ingick.
   – Resultatet på EM är oerhört stort för svensk kyudo, både hemma och internationellt, säger han till budokampsport.se.

Jan Graaf ingick i det svenska lag som sköt hem guldet i kyudo-EM i Wien under helgen. Graaf tillsammans med Tommy Radesäter och Laszlo Hennyey svarade för en makalös insats.

I hård konkurrens med favoriterna Tyskland och Schweiz knep Sverige guldet – en träff före de båda stormakterna inom europeisk kyudo.
   – Jag tror inte att övriga deltagare hade räknat med att “lilla Sverige” skulle finnas med i toppstriden. Vi kom på kyudo-kartan när vi stod som värdnation för förra EM (2008) och nu finns vi de facto med resultatmässigt också. Fantastiskt roligt, säger han.

Jan, med vilka förhoppningar åkte ni till EM?
   – Laget hade inga uttalade förhoppningar men vi hade alla haft en hög träffprocent på vår förberedande träning, så lite till mans kände vi nog att en medalj skulle kunna vara möjlig.

Hur skulle du beskriva känslan när EM-guldet var bärgat?
   – Efter vår sista omgång kunde vi konstatera att vi gått upp i ledning och att endast två av de resterande lagen kunde nå eller passera oss. Här var medaljen klar och vi kunde med förundran och spänning följa de avslutande lagen. När så regerande mästarna Tyskland som sista lag missade två pilar var saken klar och en bubblande glädje fyllde kroppen. Det var i denna stund omtumlande och svårt att fatta att det som hänt verkligen hade hänt.

Vad EM-framgångarna kan få för framtida positiva konsekvenser för svensk kyudo, är svårt att sia om. Men Jan Graaf tror att det absolut kommer att märkas.
   – Jag tror och hoppas att landslagets prestation kan väcka intresse och förståelse även för denna dimension av kyudo, där målet är ett inre lugn utan tankar, vilket när det inträffar brukar leda till att pilen sitter i tavlan.
   – Utifrån det ekonomiska perspektivet har vi med tacksamhet mottagit bidrag för vår elitsatsning och att nu kunna redovisa bra resultat borde kunna resultera i fortsatt stöd för denna verksamhet. Kan vårt resultat även hjälpa oss till att få bättre träningstider i våra idrottshallar så kanske vi kan upprepa resultatet i en framtid, avslutar han.

Text: Jonathan Broberg