Tonåringen som är bäst i Europa


Det är drygt en vecka sedan Sara Widgren från Nacka utanför Stockholm blev Europamästarinna i ju jutsu. Budokampsport.se stämde träff med Sveriges färskaste EM-guldmedaljör för ett snack om vinsten, om vägen till EM-guldet och om hur framtiden nu ser ut.
   – Allt klaffade under EM. Helt underbart, säger hon till budokampsport.se.

14 juni 2011  |  Jonathan Broberg


Det är drygt en vecka sedan Sara Widgren från Nacka utanför Stockholm blev Europamästarinna i ju jutsu. Budokampsport.se stämde träff med Sveriges färskaste EM-guldmedaljör för ett snack om vinsten, om vägen till EM-guldet och om hur framtiden nu ser ut.
   – Allt klaffade under EM. Helt underbart, säger hon till budokampsport.se.

Sara Widgren är jättetalangen som vunnit i princip allt som går att vinna som junior inom ju jutsu. För några månader sedan ställde hon som 19-åring upp i sitt första senior-VM – och blev femma, bästa svensk.

Fortfarande kan hon, om hon vill, tävla i juniorklasser. Så ung är hon. Men Sara Widgren är inte som andra, hon är som 19-åring (fyller 20 om en månad) bäst i Europa.
   – Det är svårt att förstå. Jag tror det kommer ta lite längre tid att smälta det hela, samtidigt som jag självklart känner mig oerhört glad och stolt.

Fick en bra lottning
Sara laddade upp inför EM med en träningsresa till Paris. När hon väl kom till Maribor gjorde hon det inte enbart som en kampsportare med nya erfarenheter.
   – Jag kände själv att resan gav mig mycket mer än så. Jag fick livserfarenheter som jag även hade med mig in till idrotten.

Väl på plats i Maribor fick Widgren snabbt en skön känsla i kroppen. Hon kände att förutsättningarna för att EM skulle kunna bli något stort infann sig snabbt.
   – Det var ett bra hotell, maten var bra och sådant är viktigt för att kunna vara helt avslappnad när väl tävlingarna börjar. Jag hade tur och blev seedad vilket medförde en bra lottning. Så lördagen kunde jag bara coacha lite och ladda för mig själv. På söndag vaknade jag pigg innan väckarklockan ringde. När jag sedan började uppvärmningen kände jag mig otroligt stark, jag har nog aldrig gjort en så bra uppvärmning.

Vid sidan om på lördagen kunde Sara i lugn och ro också scouta kommande motstånd inför EM-debuten. Hon inledde också följaktligen med en seger mot slovenska hemmahoppet Strnad.
   – Det kändes skönt att vinna första matchen och på det sättet. Jag fick matchen precis dit jag ville och kunde plocka en hel del poäng. I den andra matchen mot ryskan Useltova hade jag lite bekymmer inledningsvis, jag åkte på ett kast men lyckades ta mig ur situationen och ju längre matchen led desto starkare kände jag mig.

Det blev final. Där väntade välmeriterade spanjorskan Maria Merino. Med en liten paus mellan andra matchen och finalen fick Sara nödvändig vila.
   – Jag gick iväg och lade mig på läktaren ett tag och vilade ut. Det blev en perfekt uppladdning och jag gjorde sedan åter en grym uppvärmning. När matchen började kände jag tidigt att detta kunde gå vägen. Jag var riktigt stark och efter ett tag kände jag att hon blev trött. Det gav mig ännu mer energi och jag vann rättvist, tycker jag.

Sara, berätta om vad som hände inom dig när guldet var säkrat?
   – Då bara släppte allt. Jag blev obeskrivligt lycklig. När jag tänker tillbaka på EM… nej, det är så stort. Bäst i Europa. Det känns overkligt, samtidigt som det är ett bevis på att allt slit verkligen lönat sig. Ibland ställer man sig frågan varför man lägger ner så mycket tid på det här – nu vet jag verkligen varför.

Vad som händer inom framtiden har Sara koll på. Fast just nu vill hon fokusera på sig själv. Ju jutsusäsongen är över och en ny säsong tar vid efter sommaren. Då med andra krav på Nackas guldklimp.
   – Jag är medveten om att andra säkerligen kommer ha bättre koll på vem jag är och för att lyckas behålla min position nu kommer det att krävas ännu mer slit framöver. Men just nu vill jag bara njuta av nuet.

Något hon gör som få andra. Som bäst i Europa – vid 19 års ålder.

Text: Jonathan Broberg