Intervju med Marko Gyllenland inför SW-SM


I går var det glima på agendan för SM-veckan. I morgon är det dags för submission wrestling att borda SM-skeppet. Budokampsport.se har tagit tempen på SW-SM med hjälp av arrangör Marko Gyllenland.
   – Känns riktigt jävla kul, säger han.

1 juli 2011  |  Jonathan Broberg


I går var det glima på agendan för SM-veckan. I morgon är det dags för submission wrestling att borda SM-skeppet. Budokampsport.se har tagit tempen på SW-SM med hjälp av arrangör Marko Gyllenland.
   – Känns riktigt jävla kul, säger han.

Det är dagen efter att glima haft sitt SM. Och dagen innan nästa kampsport tar plats på SM-veckan – submission wrestling.

Marko Gyllenland, till vardags chefredaktör på Fighter Magazine, är en av arrangörerna av SM i submission wrestling. Han längtar till tävlingen i morgon.
   – SM har varit siktet för mig hela våren och det känns riktigt jävla kul att det är här nu. Vi hoppas att vi kan ge idrotten, utövarna, publik och sponsorer ett evenemang att vara stolta över.

Submission wrestling har växt stort och brett under en tid. Och inte lär intresset minska efter SM, som direktsänds i SVT.
   – Det är en otrolig exponering för idrotten. Det kommer betyda jättemycket för submission wrestling i Sverige. Jag hoppas det bidrar till att många vågar testa på, för ofta när allmänhet stöter på kampsport vet de inte riktigt vad det handlar om. SVT gör en stor satsning och vi kommer bland annat ha en expertkommentator.

“Ska bli roligt att se var man står”
I anmälningslistan inför SM syns både kvantitet och kvalitet. Men Gyllenland var förbered på fler anmälningar.
   – Ja, en vanlig tävling lockar mellan 100-150 idrottare. Nu har vi 165 anmälda, men vi var förberedda på att ta emot 300. Nu blir det kval 10.30 på lördag med fyra mattor, sedan har vi finaler direktsända som startar 14.00 och håller på till 16.00. Då blir det fokus på en matta.Men det stannar inte vid en arrangörsroll för Marko – han kliver in i SM i den öppna viktklassen.
   – Haha, ja det är så roligt att jag inte kunde hålla mig borta från mattan. Vi har lagt den öppna viktklassen efter tv-sändningen och allt, så då fanns det även lite tid för mig att kunna vara med. Ska bli roligt att se hur man står sig i det här motståndet.

Den öppna viktklassen går att anmäla sig fram till och med lördag klockan 14.00. Sändningen från SM i submission wrestling i Halmstad börjar på SVT och SVTplay klockan 14.00.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Hamid Shokatyan