SM i submission wrestling avgjort

Det andra av tre SB&K anknutna SM under SM-veckan i Halmstad avgjordes under lördagen. I det nya skrytbygget Halmstad Arena korades ett gäng nya svenska mästare i submission wrestling.

2 juli 2011  |  Jonathan Broberg

Det andra av tre SB&K anknutna SM under SM-veckan i Halmstad avgjordes under lördagen. I det nya skrytbygget Halmstad Arena korades ett gäng nya svenska mästare i submission wrestling.

Dagen bjöd på en hel del överraskningar. Flera favoriter föll. Men en som höll, i avsaknad av skadade Mikael Knutsson och Eddy Bengtsson, Mikael Marffy blev något av dagens kung med guld både i +91 kg och den öppna viktklassen.

I damernas -60kg var det många som förväntade sig mycket av världsstjärnan Anny Hammarsten. Men redan i första matchen, mot Sophia Nordenö, blev det förlust. Istället gavs det utrymme i viktklassen för Sara Svensson att briljera. Svensson detroniserade fullständigt Nordenö i finalen, där hon tog en tidig ledning som bara ökade.

I +60kg imponerade Karin Andersson. Hon tog sig lätt vidare till final från gruppen. Finalen mot Sofia Hedqvist började tillknäppt och lite trevande. Men exploderade fram mot slutet där Andersson plockade mängder med enkla poäng och vann fullt rättvist med 0-7.

I den första herrfinalen möttes två landslagskompisar, som båda imponerat fram till finalen, Amir Albazi och Philippe Nicolle. Den unge ettrige Albazi visade varför han vunnit två raka SM-titlar, trots en ålder under myndig. Han fick visserligen matchen helt dit han ville efter ett tidigt poängövertag, men förvaltade övertaget på ett imponerande vis. Nicolle försökte, men förmådde aldrig komma ifatt. Albazi kunde dryga ut och vann tillslut komfortabelt.

I finalen i -67kg hade Charles Haddad länge och väl ledningen med 2-0 mot svårflirtade Maoro Salomao. Den sistnämnde fick på slutet fast Haddad i ett lås, som renderade i tre poäng och ett vunnet SM-guld.

Omid Albazi är precis som brorsan Amir en ettrig grappler. Han virvlade runt Johannes Andersson i -73kg-finalen – till en början. Albazi fick ledningen men började stirra sig blind mot klockan på slutet. I matchens absoluta slutskede fick så Andersson en öppning, lyckades få till ett kast och gick med det förbi och knep guldet i en av dagens mest sevärda matcher.

Jason Brudvik hade inga bekymmer att besegra Alexis Bexar i -79kg. Matchen blev kort och ett effektivt avslut tog Brudvik överst på prispallen.

I -85kg såg finalen mellan Eric Karlsson och Facundo Mendez ut att bli en promenadseger för Mendez – som satte full fart från start. Fick också poängmässigt övertag, men slappnade av. Karlsson kämpade sig tillbaka och på slutet var Mendez klart skärrad och kunde mycket väl blivit straffad för det. Men han höll ut och vann inför dagens klart mest högljudda publikskara.

Mats Nilsson är alltid favorit numera. Den ödmjuke helsingborgaren har på ett par säsonger blivit en världsstjärna – men också en oerhört god ambassadör för svensk kampsport överlag. I finalen i -91 fick han dock oväntat tufft motstånd av den kraftfulle Alexander Bergman. Det blev en nagelbitare utan like. 0-0 efter full tid och 0-0 efter förlängning. Där tilldömdes Bergman något oväntat segern och kan titulera sig svensk mästare.

+91kg utgjorde dagens sista final (om man bortser från den öppna viktklassen, där Marffy vann mot Martin Jansson i en härligt spännande finalmatch) gick mellan Mikael Marffy och Ville Ilola. Marffy, som nyligen vann VM-silver i BJJ, gick efter dryga minuten på ett spektakulärt avslut, som han satte och vann med det SM-guldet.

Text: Jonathan Broberg