Förbundskapten Rutström med medaljer i sikte


Med tre dagar kvar till historiens sjunde EM i taido är förbundskaptenen Royne Rutström optimistisk. Han tror på medalj för sitt landslag.
   – Ja, det gör jag. Den kvaliteten finns absolut i den här truppen, säger han till budokampsport.se.

4 augusti 2011  |  Jonathan Broberg


Med tre dagar kvar till historiens sjunde EM i taido är förbundskaptenen Royne Rutström optimistisk. Han tror på medalj för sitt landslag.
   – Ja, det gör jag. Den kvaliteten finns absolut i den här truppen, säger han till budokampsport.se.

Landslaget i taido landade igår i den pittoreska franska staden Angers inför söndagens Europeiska mästerskap. Det 7:e i ordningen.

Det är ett avslappnat, men laddat landslag där förbundskapten Royne Rutström tror mycket på sina tävlanden och tycker att laget har förberett sig på bästa möjliga sätt.
   – Ja, allt känns jättebra. Det är en kanonstad, bra hotell och vi har en skön grupp på plats. Det är en bra mix av gammalt och ungt. Vi har satsat mycket på att bygga ett lag, trots att vi tävlar individuellt.

Föreberedelserna har varit just i tänket, traditionellt sett stark svensk synsätt, att få ihop individerna till en harmonisk enhet.
   – Så klart är alla i landslaget oerhört duktiga taidoutövare, men utöver det har vi också tittat mycket på hur de är som personer. Vi vill ha medlemmar som tänker att ”landslaget vill jag verkligen tillhöra”. Vi tittar inte så mycket på ordet krav, däremot ska alla veta vad som förväntas av dem när de är med i landslaget.

Så, Royne, vilka förväntningar har du som förbundskapten?
   – Jag tror på medalj. Men jag blir glad om alla i truppen gör sitt allra yttersta. Då kommer det räcka långt. Den kvaliteten har vi. Vi har en del äldre som tagit medaljer förr och vet vad som krävs på den här nivåen, samtidigt har vi också ett gäng yngre som gör sitt första mästerskap. Men de är inte här bara för att se och lära, utan jag tror stenhårt på att även de kan ställa till det för de mer etablerade namnen.

Hur står sig svensk taido i europeisk konkurrens, tycker du?
   – Väldigt väl, skulle jag säga. Vi och Finland är väl de länder som är störst i Europa på taido. Finland är litet steget före i träningsdos och så – det måste vi erkänna. Samtidigt är inte detta EM vårt stora mål med denna trupp, utan det är i VM i Finland om två år vi ska vara som bäst. Och fortsätter vi den utveckling som vi har haft i Sverige ett tag nu – ja, då är vi världsledande till det VM:et!

Foto och text:Jonathan Broberg