Tredje gången gillt för Elin Mellgren?


I morgon börjar EM i taido. För Elin Mellgren innebär EM hennes tredje officiella internationella mästerskap – och nu tänker hon ta den efterlängtade medaljen.
   – Det är det målet jag har kämpat emot, säger hon till budokampsport.se.

6 augusti 2011  |  Jonathan Broberg


I morgon börjar EM i taido. För Elin Mellgren innebär EM hennes tredje officiella internationella mästerskap – och nu tänker hon ta den efterlängtade medaljen.
   – Det är det målet jag har kämpat emot, säger hon till budokampsport.se.

Det var Elin Mellgrens bror som var orsaken till att svensk taido har tillgång till Mellgrens tjänster. Hennes bror tränade en karatestil, som övrigt härstammar just från taidon, och drog med henne till ett pass.

Efter det började Elin träna. Regelbundet först med en tjejgrupp i den karatestilen. Men Elin flyttade till Göteborg, tappade då tränandet och ville verkligen ta upp det igen.
   – Jag såg en tidningsannons om taido, gick dit till klubben och provade på. Jag fastnade direkt. Det var så stor variation och så mycket trevliga människor, minns jag.

“Redo för tävling”
Det var hösten 2005. Nu sex år senare sitter Elin på hotellet där landslaget bor. Hon är medveten om att hon har haft en snabb utvecklingskurva, men känner fortfarande att hon hela tiden hittar nya saker att vilja förbättra.
   – Jo, det har gått fort. Jag kom med till landslaget efter ett halvårs träning med taido. På mina sex år blir det här mitt tredje internationella mästerskap. Och nu är det dags för medalj, tycker jag.

Inför EM i Frankrike har Elin dragits en del med skador, som hon nu är helt återställd ifrån. Hon har fokuserat träningen till taidopass, kondition och styrka.
   – Jag känner mig redo för tävlingen. Och även om jag tränat bra, har jag också innan presterat bra på andra tävlingar. Det är ju i sig en träning det med. Det är trots allt lite annorlunda att prestera på träning än tävling.

Det är främst i hokei (form) som hon känner sig allra vassast i.
   – Ja, det är det jag är bäst på. Men jag gillar jissen (kamp) lika mycket. Det ska bli roligt det också, så klart.

Elin, i morgon är det dags. Hur är magkänslan så här kvällen innan?
   – Jag börjar känna av nerverna nu. Det är äntligen dags och det kommer bli en rejäl utmaning, men jag känner samtidigt att det ska bli oerhört roligt.

Vilka är dina styrkor, så som du ser det?
   – Att jag kan prestera när det verkligen gäller som mest. Sedan kan jag träna väldigt hårt och klarar av det – och att jag har en känsla för detaljer. När man har tränat något länge kommer man tillslut ner på detaljnivå. Då gäller det att orka fortsätta och se framstegen, även om de är små steg.

Vart Elin vill komma med sin idrott, vart framtiden tillsammans med taidon bär henne – ja, det vet hon inte riktigt. Men hon vet att hon är fast.
   – Det finns så mycket olika saker att upptäcka, så mycket att fördjupa sig i. Det är det bästa med taidon. Det är något man kan utöva på olika nivåer under väldigt lång tid. Det ger på sätt och vis kanske en trygghet. Ser jag på mig själv just nu vill jag fortsätta att utöva taido på elitnivå. Jag vill vinna medaljer och det vore oerhört roligt att göra det här och nu i Frankrike, avslutar hon med ett brett leende.

Text och foto: Jonathan Broberg