Ett guld, tre silver och ett brons


Det svenska taidolandslaget svarade för ett fint EM. När mästerskapets sista domslut delats ut förkunnade det att Sverige blivit Europamästare i lagjissen, att damernas lag plockade silvret, att Akkanat Jensen van individuellt silver i jissen, att Anna Cervin vann silvret i hokei och att Elin Mellgren vann brons i samma klass.
   – Jag är både glad och stolt. Vi har gjort ett bra mästerskap på det stora hela, säger landslagscoach Kristian Ojala till budokampsport.se.

7 augusti 2011  |  Jonathan Broberg


Det svenska taidolandslaget svarade för ett fint EM. När mästerskapets sista domslut delats ut förkunnade det att Sverige blivit Europamästare i lagjissen, att damernas lag plockade silvret, att Akkanat Jensen van individuellt silver i jissen, att Anna Cervin vann silvret i hokei och att Elin Mellgren vann brons i samma klass.
   – Jag är både glad och stolt. Vi har gjort ett bra mästerskap på det stora hela, säger landslagscoach Kristian Ojala till budokampsport.se.

EM i Angers är över. Sveriges mästerskap var både upp och ner. Men när dagen summerades landande medaljskörden på fem vunna medaljer, två i lag och tre individuella.

Det blev ett EM väl värt att minnas. Dagen inleddes med att både Anna Cervin och Elin Mellgren plockade varsin medalj, silver respektive brons, i hokei (form).
   – Jag är jätteglad, jättelycklig. Samtidigt är jag helt tom, det är mycket känslor just nu. Det blev en revansch för mig och det är en otrolig känsla, sade en tårögd Mellgren just efter sin efterlängtade första internationella mästerskapsmedalj.

Jensen vann silver individuellt i jissen
I damernas jissen gick det tyngre. Samtliga förutom Anna Cervin fick respass redan efter första matchen. Cervin tog sig till bronsmatch, men förlorade där knappt. För herrarna gick det lite bättre. Allra bäst presterade Akkanat Jensen, som efter en tuff semifinal mot landslagskollegan Philip Högberg, pressade den finska storstjärnan Antti Korhonen rejält i finalen.
   – Många menar att jag skulle ha vunnit den matchen. Jag tyckte själv att jag var bättre än honom och att jag träffade honom mer, men jag är väldigt nöjd med en silvermedalj, log han stort och brett.

I damernas lagjissen hade Sverige problem mot Finland. Svenskorna lyckades inte mobilisera tillräckligt och fick helt enkelt jöja sig med en silverpeng.

Bättre gick det då för herrarna. Och herregud vilken dramatik det blev i den första matchen mot storfavoriten Finland. Efter en oavgjord och en förlust och två vinster ställdes Daniel Andersson mot Antti Korhonen. Andersson presterade en taido i yppersta klass och hade hela tiden ett litet försprång på finländaren.
   – När jag fick in första träffen på honom kände jag att det kunde gå vägen. Då var det bara att köra och jag fick till en rätt brutal taido. Han kommer inte glömma mig, strålade Andersson efter vad som skulle bli ett EM-guld.

För i nästa match mot Frankrike var Sverige tämligen överlägsna. Joakim Frederiksen inledde med att mycket imponerande vända ett underläge till seger i den första matchen. Tommy Pham hade lite otur och tappade den andra matchen, främst på att han var ivrig att vilja vara offensiv. Sedan klev endast 17-årige Sylvester Sandin i och vann den tredje matchen, efter en mogen och väldigt taktiskt skickligt utförd match.

“Det är underbart”
Det gav hjälten från Finlandsmatchen Daniel Andersson möjligheten att säkra EM-guldet till Sverige. Vilket Uddevallasonen gjorde på bästa möjliga sätt. Av bara farten vann sedan Akkanat Jensen sin slutmatch och Sverige säkrade guldet efter 4-1 i matcher.
   – Vi började lite trögt i individuella klassen, men växte i lagjissen. Det är underbart att vi lyckades vinna EM-guldet, log coachen Kristian Ojala.

Text och foto: Jonathan Broberg