Svenska medaljhopp inför EM i iaido

Idag invigs officiellt det 18:e europeiska mästerskapet i iaido. Andorra är platsen för tävlingarna och den svenska truppen siktar mot medaljer, vilket har varit ett trevligt återkommande scenario de senaste mästerskapen.

4 oktober 2011  |  Jonathan Broberg

Idag invigs officiellt det 18:e europeiska mästerskapet i iaido. Andorra är platsen för tävlingarna och den svenska truppen siktar mot medaljer, vilket har varit ett trevligt återkommande scenario de senaste mästerskapen.

Sverige har varit en ledande nation inom den europeiska iaidon. De senaste mästerskapen har medaljer plockats och det finns inte mycket som tyder på en förändring där heller i år – de stora namnen är med och i god form.

Framförallt har svensk iaido handlat mycket om Falkenbergssonen Jesper Waldestål, som åter är kanske det största enskilda medaljhoppet. Även Sida Yin i yondanklassen lär bli konkurrenskraftig.

Mattias Jansson har vunnit EM-medaljer förr och lär inte vara särskilt glad utan ännu en. Maria Engqvist vann tidigare i år en stor internationell tävling och även Maria får därmed anses vara en stark medaljkandidat. Patrik Almqvist har även han EM-medaljer på cv:et sedan tidigare.

Joel Bergmark vann silver ifjol, men har till i år gått upp en klass från shodan till nidan och att han skulle lyckas likaväl där är kanske lite väl hårt att ta för givet. Men Bergmark är en lurig utövare som nästan alltid lyckats väl i internationell konkurrens.

Sverige skickar

Jonas Engman
Från Falkenbergs Judoklubb. 2011 och 2010 års SM-mästare i Mudan-klassen.

Caiza Almén Wranning
Från Falkenbergs Judoklubb. Silvermedaljör under SM 2011 i Mudan.

Maria Engqvist
Från FSKA i Stockholm. Tävlar i Shodanklassen. Vann tidigare i år en av Europas största öppna tävlingar i Magglingen, Schweiz. SM-brons 2010, och SM-mästare i Shodan-klassen 2011.

Hannes Ovrén
Från Linköpings Budoklubb. Tävlar i Shodanklassen. SM-silver 2011.

Fredrik Broman
Från Sölvesborgs Budosällskap. Tävlar i Nidanklassen. SM-silver 2011 i Nidan-klassen, SM-silver 2010 i Shodan-klassen.

Joel Bergmark
Från Shimbukan Budoklubb, Skellefteå. Tävlar i Nidanklassen. EM-silver i Shodan-klassen 2010. SM-guld i Shodan-klassen 2010.

Mattias Jansson
Från Linköpings Budoklubb. Tävlar i Sandanklassen. Silver SM 2011. Guld SM 2010. EM-brons i lag 2010, samtliga i Sandan-klass.

Patrik Almqvist
Från Glimminge Budokan. Tävlar i Sandanklassen. Flerfaldig EM-medaljör. Senast SM-guld 2011 i Sandan.

Jesper Waldestål
Från Falkenbergs Judoklubb. Tävlar i Sandanklassen. Flerfaldig EM-medaljör, brons under SM-2011.

Sida Yin
Från FSKA i Stockholm. Tävlar i Yondanklassen. SM-brons i Sandan 2011.

Martin Lindgren
Från Shimbukan Budoklubb, Skellefteå. Tävlar i Godanklassen. Flerfaldig EM-medaljör. Mycket rutinerad.

Matti Pajaujis
Från Sölvesborgs Budosällskap. Tävlar i Godanklassen. Senast SM-guld 2011. Mycket erfaren utövare.

Text: Jonathan Broberg med assistans av Maria Engqvist