Sara Widgren mot VM med medalj i sikte


I våras blev Sara Widgren Europamästarinna i ju jutsu – som 19-åring. När VM startar i Colombia i helgen är Nackatjejen inte längre underdog, utan en jagad svensk världsstjärna.
   – Alla vet förmodligen vem jag är nu, men jag vet också vilka alla andra är, säger hon till budokampsport.se.

10 oktober 2011  |  Jonathan Broberg


I våras blev Sara Widgren Europamästarinna i ju jutsu – som 19-åring. När VM startar i Colombia i helgen är Nackatjejen inte längre underdog, utan en jagad svensk världsstjärna.
   – Alla vet förmodligen vem jag är nu, men jag vet också vilka alla andra är, säger hon till budokampsport.se.

Hon tog hela Europa med storm när Sara Widgren, 20, i sitt första senior-EM någonsin blev Europamästarinna under några förtrollade dagar i Maribor i våras.

Nu väntar VM i Colombia för den svenska supertalangen. Och med tanke på hennes första senior-VM ifjol, där Widgren slutade femma, tar hon sikte på pallplats.
   – Jag åker med höga inställningar till VM. Mina största konkurrenter är på plats vilket gör att matcherna och min viktklass förmodligen kommer att bli tuff. Men det är på pallen jag skall stå och gärna högst upp.

Uppladdningen inför årets VM har varit lite annorlunda mot vad Widgren är van vid: hon har börjat plugga och skolan tar upp en del tid. Men detta till trots känner hon sig väl förberedd.
   – Jag har haft många aktiviteter med skolan vilket gjort att träningen kommit undan lite. Dock har den mentala uppladdningen varit densamma och jag känner ändå att jag fick en mycket bättre försäsong detta år än tidigare vilket har betytt otrolig mycket under hösten då skolan drog igång.

Den mycket målmedvetna Sara Widgren känner sig i väldigt god fysisk form och tycker själv att hon har utvecklats en hel del sedan EM i våras.
   – Formen är otroligt bra! Jag känner mig väldigt lätt, samtidigt som jag är snabb, stark och explosiv. Jag känner själv att jag har utvecklats sedan jag sist tävlade, vilket var EM i juni. Framförallt i kastdelen där jag har höjt självförtroendet kring att våga kasta och kan kasta. Jag har haft ett otroligt bra upplägg med hjälp av min tränare, Ricard Carneborn samt med sparringhjälp från mina klubbkompisar på Nacka Dojo och framförallt min bror Fredrik Widgren som har hjälpt mig till den form jag är i nu.

Sara, hur roligt ska det bli att åka till VM med de här förutsättningarna?
   – Det skall bli väldigt rolig att åka, som enda svensk skall jag visa vad vi i Sverige går för. Det är även kul att åka till ett land som jag aldrig tidigare varit i och det blir roligt att få uppleva en ny kultur. Resan är helt enkelt ett stort plus kring detta mästerskap. Men självklart skall det bli kul att äntligen få tävla igen. Det var ju ett tag sen och suget att tävla har funnits länge.

På söndag tävlar Sara Widgren i sitt livs andra senior-VM, hon gör det som regerande Europamästarinna. Med sikte inställt på att också erövra världen.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Gunnar Hoffsten