Karin Edenius satsar mot VM-guld: ”Jag är en envis norrländska”


Det är mindre än en vecka kvar till VM i kickboxning i Makedonien. Ett av de stora medaljhoppen där heter Karin Edenius och tävlar i light contact.
  – Jag känner att det är min tur att stå överst på pallen nu, säger hon till budokampsport.se.

17 oktober 2011  |  Jonathan Broberg


Det är mindre än en vecka kvar till VM i kickboxning i Makedonien. Ett av de stora medaljhoppen där heter Karin Edenius och tävlar i light contact.
  – Jag känner att det är min tur att stå överst på pallen nu, säger hon till budokampsport.se.

Karin Edenius är stjärna inom den del av kickboxningen som kallas light contact. En stil som förklarar sig lite självt i namnet.

Det är Sveriges största kickboxningsstil, sett till utövarantal, och på SM senast i Göteborg var det den mest representerade stilen också. För Karin Edenius har det inte varit aktuellt med ett stilbyte till full contact.
   – Nej, jag trivs med den stil jag utövar och tycker att den ofta får lite väl mycket glåpord efter sig. Som jag ser det är den här stilen lite mer varierad och även om det inte är full kontakt är den hård och tuff.

Till VM som startar i Makedonien i slutet på denna vecka är Karin kanske truppens starkaste medaljkandidat. Hon vann exempelvis brons vid VM i Villach för två år sedan och har även andra medaljmeriter på CV:et, såsom fyra SM-guld, ett EM-guld och ett VM-silver. Nu ser hon fram emot att kunna ta ytterligare kliv upp i hierarkin.
   – Jag känner lycka, längtan och guldmedaljshunger. Alla förberedelser är klara och jag är riktigt laddad för Makedonien och VM. Ser även fram emot själva resan med ett fantastiskt landslag som jag tror kommer att prestera grymt bra. Mest av allt längtar jag tills jag står på mattan, öga mot öga mot min motståndare och äntligen får leverera allt jag investerat i träning, både fysisk och mental, under hösten.

“Riktigt bra verktyg att utveckla”
Inför detta VM har hon tränat hårt – och bra. Hon känner sig stark fysiskt och har dessutom lagt ner tid på mental träning.
   – Formen är riktigt bra. Konditionen är på topp, likaså timingen och min gameplan är glasklar. Har lagt mycket tid på den mentala träningen vilket gör att jag har en skön balans mellan lugn och stor medaljhunger.
   – Uppladdningen har bestått av en successiv nivåhöjning vad gäller tempo och intensitet ända fram till sista veckan där vi nu kör lite lugnare med fokus på timing och bibehålla form och känsla. Blir även en del förbränningsträning för att gå ned det sista 1½ kilot till på söndag. Har även jobbat mer fokuserat med min målbild och kring mitt tankesätt när det börjar närma sig. Har fått riktigt bra verktyg att utveckla denna del av min träning från min mentala coach Björn Eklöf vilket har varit ett riktigt lyft för min uppladdning och form.

Ett aber för många kampsportare är vikten. Men för Karin är det inga bekymmer, hon är redan nere i matchvikt och behöver inte ägna speciellt mycket kraft åt att banta ner sig – vilket är en stor fördel. Istället kan hon koncentrera sig på att förbereda sig så väl det går.
   – Det blir de sedvanliga morgonpromenaderna, lite lätt kickboxningsträning kombinerat med förbränningsträning. Och ett ökat fokus vad gäller den mentala biten. Ska även leta rätt på mitt pass och alla andra (viktiga) detaljer inför resan. Ska även gå på International Ring Fight Arena II på Fyrishov på lördag och heja fram mina klubbkompisar vilket blir perfekt för min mentala uppladdning.

I helgen startar VM. Efter det vet vi om satsningen mot guld hållit hela vägen. Men genom att läsa av Karins kroppsspråk och ögon kan man åtminstone inte annat än att tro på framgång.

Text: Jonathan Broberg