Nytt deltagarrekord vid VM i kickboxning

Den 26-29 oktober är det dags för VM i kickboxning i Makedonien. Landslaget är redan på plats och ordförande för kickboxningsförbundet Håkan Ozan lämnar här, exklusivt för budokampsport.se, en första lägesrapport.

24 oktober 2011  |  Jonathan Broberg

Den 26-29 oktober är det dags för VM i kickboxning i Makedonien. Landslaget är redan på plats och ordförande för kickboxningsförbundet Håkan Ozan lämnar här, exklusivt för budokampsport.se, en första lägesrapport.

Deltagandet vid WAKO-VM i kickboxning i Makedonien 2011 (K1, Lowkick, Light Contact, Light Contact Lowkick) är rekordhögt. Preliminära uppgifter på måndagen rapporterar att det är ca 1300 deltagare från över 60 länder vid VM, varav ca 1000 är fighters. Enligt WAKO:s högkvarter så är det nytt deltagrrekord, vilket är ytterligare en bekräftelse på att sporten fortsätter växa. Särskilt intressant är att de relativt nya grenarna Kick Light (Light Contact Lowkick) och K1 har nästan lika stora deltagarantal som de mer traditionella Full Contact Lowkick och Light Contact (Highkick).

Faktum är att deltagarantalet är så pass stort att tävlingstiden har fått utökas med ytterligare en tävlingsdag, så istället för att kvalificeringsmatcherna börjar från onsdag, som ursprungligen planerat, så kommer kvalen att inledas redan på tisdagen. För många av våra svenska tävlanden så innebär detta att man kommer att få tävla ända från sextondelsfinal, vilket gör att det kommer att krävas åtminstone fem matcher för att ta ett VM-guld.

Så här ser det ut för svenskarna
Många av våra svenska landslagsdeltagare har riktigt tufft motstånd att se fram emot de kommande dagarna. Många börjar som sagt med sina sextondelsfinaler på tisdagen och har mycket tuffa nationer framför sig, såsom motståndare från Ryssland, Ukraina, Azerbaijan och Polen. Så här ser deltagarantalet ut för respektive svensk fighter:

Therese Gunnarsson – K1 52 kg, 8 deltagare.
Maria Elin Olsson – K1 60 kg, 12 deltagare.
Emma Hell Löfgren – K1 65 kg, 6 deltagare.
Björn Johansson – K1 71 kg, 17 deltagare.
Jian Amiri – K1 75 kg, 19 deltagare.
Jonas Grönhage – K1 81 kg, 19 deltagare.
Amil Lafih – Lowkick 57 kg, 11 deltagare.
Zina Djelassi – Lowkick 60 kg, 9 deltagare.
Farzad Rangrazian – Lowkick 63,5 kg, 21 deltagare.
Malik Selam – Lowkick 75 kg, 19 deltagare.
Karin Edenius – Light Contact 70 kg, 9 deltagare. 
Olof Pettersson – Light Contact 84 kg, 15 deltagare.
Mikael Khemiri – Light Contact +94 kg, 14 deltagare.
Mikael Bäckström – Light Contact (veteran) +94 kg, 3 deltagare.
Ida Sihvonen – Kick Light 50 kg, 6 deltagare.
Marcus Olsson – Kick Light 74 kg, 13 deltagare.
Mikael Bäckström – Kick Light +94 kg, 6 deltagare.

Text: Håkan Ozan, Svenska Kickboxningsförbundet.