Svenska thaiboxarframgångarna fortsatte på NM

VM i Uzbekistan blev ett fint svenskt thaiboxningsmästerskap. Och när det i helgen var dags för de Nordiska mästerskapen fortsatte de svenska framgångarna att dugga tätt. Elva av fjorton matcher med svenskinblandning blev till seger.

15 november 2011  |  Jonathan Broberg

VM i Uzbekistan blev ett fint svenskt thaiboxningsmästerskap. Och när det i helgen var dags för de Nordiska mästerskapen fortsatte de svenska framgångarna att dugga tätt. Elva av fjorton matcher med svenskinblandning blev till seger.

I damernas -48kg vann Angelica Falk på poäng mot finskan Tessa Kakkonen. Och i viktklassen ovan, -51kg, visade VM-medaljören Johanna Rydberg fortsatt fin form och vann även hon på poäng mot en finska, Niina Ruponen.

Emma Thyni vann komfortablet mot Gia Winberg från Finalnd i -57kg. Essi Riihimäki hade inte mycket att sätta till mot tuffa Madeleine Vall i -60kg.

Men i minus 63,5kg fick Lina Länsberg en svår uppgift mot Sarah Langwangen från Danmark. Det blev förlust för Länsberg, som fortfarande letar lite efter storformen.

Nyblivna världsmästarinnan Elina Nilsson hade som väntat inga bekymmer att detronisera Edla Niemi från Finland. Nilsson vann på poäng i -75kg.

Kommentar damerna:
Sverige är ett av världens starkaste länder på damsidan i thaiboxning. Det visade man åter upp under Nordiska Mästerskapen, där kvaliteten som sig bör inte höll VM-klass överallt, men där insatserna ändå imponerade. Igen. Av sex matcher vann svenskorna fem, det är väldigt starkt och påvisar både en spets och en bredd. Och då var ändå inte den andra världsmästarinnan Sanja Trbojevic med.

I herranas -57kg vann Johan Franzén på poäng mot finländaren Miko Blom. Däremot blev Omar Agat från Danmark lite för svår för klurige Malik Bah. I en jämn match föll domarrösterna till danskens favör med 2-1.

I 63,5kg hölls först en semifinal mellan Kari Viinikainen från Finland och Mikkel Lund från Danmark. Det blev finländaren som vann och fick sedermera i final möta svenske Alexander Arutyunyan. I finalen vann Arutyunyan på poäng.

Adel Ekvall har haft en spännande utveckling på sistone. Och inte blev det sämre av en fin vinst mot finske Jarkko Kekärainen. Ekvall utsågs för den fina insatsen till bästa manlige fighter.

Ricardo Gonzales mötte dansken Kiön Hjördi och det blev en seger för Gonzales som vann på poäng i -71kg.  Fyra kilo ovanför tävlade Johan Herö och mötte Ali Taimouri från Finland och även Herö vann på poäng.

Rickard Pettersson, som vann B-klass i VM, vann även på NM. Seger i -81kg mot danske Kim Nielsen imponerade. Men danskarna fick lite upprättelse. För i -91kg vann Frederic Langwangen mot Patrik Nilsson.

Kommentar herrarna:
Även på herrsidan inom thaiboxningen har Sverige gått framåt på sistone. Av åtta matcher med Sverige inblandat vanns sex av dem. Det är ett fint NM-facit som ger landslaget framtidstro. Det blir oerhört intressant att följa herrarnas utveckling och med resultaten på NM i färskt minne, ses det fram med tillförsikt på 2012.

Text: Jonathan Broberg